Το ανακαινισμένο Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά και η έκθεση της συλλογή υφαντών της Θεανώς Μεταξά - Κανακάκη, εγκαινιάζονται τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Πισκοπιανό Χερσονήσου Ηρακλείου από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Το Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά, που βρίσκεται στο Πισκοπιανό Χερσονήσου Ηρακλείου κατά το τελευταίο διάστημα, ενοποιήθηκε με παρακείμενη οικία, η οποία δόθηκε στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ) από την κ. Λιάνα Παρλαμά.

Το Μουσείο στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο πετρόκτιστο κτίριο, παλαιό ελαιοτριβείο (φάμπρικα) του 19ου αιώνα. Το κτίσμα αποτελεί δωρεά προς την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών του Μενελάου Γ. Παρλαμά, συνιδρυτή της ΕΚΙΜ και προέδρου της για περισσότερο από σαράντα έτη. Με τη συνδρομή του ΠΕΠ Κρήτης διαμορφώθηκε εκεί μια νέα πτέρυγα.

Με την πρόσφατη ανακαίνιση του και τη νέα μουσειακή έκθεση οι συλλογές του Αγροτικού Μουσείου κατανέμονται σε τρεις θεματικές ενότητες : Στην αυλή του κτιρίου αναβιώνουν οι εξωτερικές εργασίες των κατοίκων της υπαίθρου με σημεία αναφοράς το παλιό ρακοκάζανο με την πήλινη ρούμπα, τον πετρόκτιστο φούρνο και τα εργαλεία για την προετοιμασία της γης και της επεξεργασίας καρπού. Στο χώρο υποδοχής παρουσιάζεται σημαντικό τμήμα της οικοσκευής του λαϊκού αγροτόσπιτου.

Στην κύρια αίθουσα της φάμπρικας βρίσκονται οι προβιομηχανικοί χώροι εργασίας του μαραγκού του σιδερά του βαρελά και του φαμπρικάρη .

Στο δεύτερο επίπεδο του Μουσείου λειτουργεί αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια , περιοδικές εκθέσει ομιλιες κα . Σήμερα το Αγροτικό Μουσείο έχει ενοποιηθεί με την παρακείμενη οικία και διαμορφώθηκε ένα νέο μουσειακό περιβάλλον με το Μουσείο να λειτουργεί πλέον ως ενιαίος χώρος με την έκθεση της υφαντικής .

Η νέα πτέρυγα είναι αφιερωμένη στην πολυσύνθετη αυτή τέχνη με αντιπροσωπευτικά δείγματα υφαντών όλων των περιοχών της Κρήτης από τα τέλη του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα. Όλα τα εκθέματα προέρχονται από τη συλλογή υφαντών της κυρίας Θεανώς Μεταξά - Κανακάκη και την εθνογραφική συλλογή της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών και οι συλλογές περιβάλλονται από πλούσιο υλικό και σύγχρονα ψηφιακά μέσα .

Στο πρώτο επίπεδο της νέας πτέρυγας, εκτίθενται υφαντά με γεωμετρικά θέματα και μοτίβα με συμβολικό χαρακτήρα μεγάλη ποικιλία αποτυπώσεων από τον κόσμο των φυτών και των ζώων , ανθρώπινες μορφές, λατρευτικές παραστάσεις και ιστορικές αναδιηγήσεις.

Στο δεύτερο επίπεδο παρουσιάζονται εργαλεία επεξεργασίας πρώτων υλών και εργαλεία υφαντική, τεχνικής ύφανσης και αντιπροσωπευτικά είδη Κρητικών φυτών.

Στους εξωτερικούς χώρους του μουσείου βρίσκονται λουλούδια , φυτά και βότανα της Κρήτης -φυτεμένα σε νεότερα η δεύτερης χρήσης κεραμικά προερχόμενα από τοπικά εργαστήρια-τα οποία δίνουν μια εικόνα της Κρητικής χλωρίδας .