Με μια βαθιά υπόκλιση στο ήθος και την ιστορία του Λυκούργου Καλλέργη, κατευόδωσαν το απόγευμα τη σορό του Έλληνα ηθοποιού οι φίλοι του, συνάδελφοί του ηθοποιοί και πολιτικοί, στο Α΄ Νεκροταφείο, όπου κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη. Κατάφερε με τις ιδιότητές του ως καλλιτέχνης και ως πολιτικός «να ταυτίσει την ιδιωτική και τη δημόσια πλευρά του ανθρώπου, ξεχωρίζοντας με τις φιλοπρόοδες ιδέες του στους αγώνες του 20ου αιώνα» είπε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, αποχαιρετώντας τον Λυκούργο Καλλέργη, «έναν πολίτη της ελληνικής Δημοκρατίας που σπανίζει και που έχουμε μεγάλη ανάγκη».

Στο κατευόδιο του Λυκούργου Καλλέργη ήταν έντονη η παρουσία πολιτικών, οι οποίοι εκφώνησαν επικήδειους λόγους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ο Μανώλης Γλέζος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, ο Κωνσταντίνος Πυλαρινός, πρόεδρος της ένωσης τέως βουλευτών.

Ο Λυκούργος Καλλέργης σήκωσε αντάξια το ιστορικό του όνομα (γιος του πρωτοπόρου σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη), αλλά και «έγραψε τη δική του πολυδιάστατη ιστορία, σαν ηθοποιός, μεταφραστής, συγγραφέας, πολιτικός. Υπήρξε σύνδεσμος της Αριστεράς με τον πολιτισμό» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τον Μυλοποταμίτη Λυκούργο Καλλέργη «που ενσάρκωσε το πρότυπο του καλού Ρεθυμνιώτη», αποχαιρέτησε με συγκίνηση ο συμπατριώτης του, Μανώλης Οθωνας.

«Τον ακούραστο αγωνιστή της δημοκρατίας με τις ιδέες της Αριστεράς, που διακόνησε την πατρίδα με υψηλό ήθος, αφήνοντας βαθύ αποτύπωμα στον πολιτισμό και την κοινωνία» αποχαιρέτησε ο Φώτης Κουβέλης, και ο Μανώλης Γλέζος μίλησε για τον σπουδαιότερο ερμηνευτικό ρόλο του Λυκούργο Καλλέργη, «στο έργο της ζωής του» όπως είπε, «έναν ρόλο που θα φανεί από τις σελίδες της Ιστορίας».

Ο κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος χαρακτήρισε τον Λυκούργο Καλλέργη, στον επικήδειο που εκφώνησε, ως τον «τελευταίο της γενιάς του ’30». Μίλησε για τον καλλιτέχνη «που χωρίς να συγκρουστεί, χωρίς να διχάσει την ύπαρξή του ανάμεσα στις δύο τομές, καλλιτεχνικές και ιδεολογικές του ελληνικού θεάτρου, πάλεψε με ευθύνη να τις γεφυρώσει: Αυτήν του αυτοδίδακτου και αυτοδημιούργητου θεάτρου (π.χ. Κουν) κι από την άλλη του θεάτρου του Ροντήρη, του Εθνικού Θεάτρου».

Επικήδειους εκφώνησαν επίσης, ο Νίκος Μαρκάτος, πρόεδρος του Ιδρύματος Κοινωνικών και Ιστορικών Μελετών «Σταύρος Καλλέργης», ο Κώστας Μπεής, καθηγητής του θεατρικού Τμήματος του πανεπιστημίου Αθηνών, ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος εκ μέρους του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ο Γιώργης Χριστοφιλάκης εκ μέρους της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων, ο Παύλος Ναθαναήλ εκ μέρους της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης, Γιώργος Μαριδάκις, ο Σπύρος Καλλέργης εκ μέρους του «Συλλόγου των απανταχού Καλλεργών».

Στεφάνια έστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, πολιτικοί, Σωματεία. Τον Λυκούργο Καλλέργη συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία παλαιότεροι και νεότεροι ηθοποιοί, μαθητές και φίλοι του. Ανάμεσά τους οι Δάφνη Σκούρα, Εύα Κοταμανίδου, Βάσια Τριφύλλη, Κώστας Καζάκος, Κώστας Καστανάς, Μαίρη Ιγγλέση, Τρύφων Καρατζάς κ.α.