Τα εγκαίνια της Αναδρομικής Έκθεσης Γλυπτικής του Νίκου και Παντελή Σωτηριάδη πραγματοποιηθήκαν χθες το βράδυ στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο Κρήτης. Την έκθεση προλόγισε εκπρόσωπος της ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο των δημιουργών του μνημειακού συμπλέγματος "Η Αρπαγή της Ευρώπης" που στήθηκε στην είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο το 2005, καθώς και στην καλλιτεχνική πορεία των αδελφών Σωτηριάδη, από το 1985 που ξεκίνησαν τη διαδρομή τους ως γλύπτες μέχρι και σήμερα.

Η Αναδρομική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου περιλαμβάνει παλιά και καινούργια έργα και τελεί υπό την αιγίδα της ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και τη στήριξη του δήμου Ηρακλείου. Ο Νίκος και ο Παντελής Σωτηριάδης, έχουν διοργανώσει πολλές εκθέσεις, διακρίθηκαν αρκετές φορές για τα έργα τους και συμμετείχαν σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Δημήτρης Κουνενάκης, ευχαρίστησε την ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO γι΄ αυτή την πρωτοβουλία καθώς και τον δήμο Ηρακλείου, που σε συνεργασία παρουσιάζουν το σπουδαίο έργο των δύο καλλιτεχνών.

Τα υλικά που κυριαρχούν στην έκθεση είναι το μέταλλο, το γυαλί, το ξύλο αλλά και το ζωντανό στοιχείο της φωτιάς που αναμφισβήτητα σε φέρνουν πιο κοντά στην τέχνη τους, ενώ παράλληλα σπάνε την ψυχρότητα του γυαλιού και του πολύχρωμου νέον.

Έργα του Νίκου και Παντελή Σωτηριάδη υπάρχουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγ. Νικολάου, στην Κιτροπλατεία στον Άγιο Νικόλαο, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου και αλλού.