Ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός του κινηματογράφου Φράνσις Φορντ Κόπολα βρίσκεται από χθες στο Δυρράχιο της Αλβανίας ως επίσημος προσκεκλημένος του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Summerfest. O Αμερικανός παραγωγός επισκέφθηκε το Θέατρο Αλεξάντερ Μοϊσίου, στο Δυρράχιο, όπου τον περίμενε πλήθος σκηνοθετών, φοιτητών, δημοσιογράφων και διανοουμένων.

«Πριν από πολλά χρόνια βρέθηκα στο Ντουμπρόβνικ για τα γυρίσματα ταινίας και ήξερα ότι είναι κοντά μία χώρα, την οποία δεν μπόρεσα τότε να επισκεφθώ: Ήταν η Αλβανία. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ», τόνισε.

Επί μία και πλέον ώρα, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μιλούσε για οτιδήποτε σχετίζεται με την κινηματογραφική τέχνη και για τη μακρόχρονη καριέρα του.

Ο Αμερικανός παραγωγός συναντήθηκε ακόμη με το δήμαρχο του Δυρραχίου Βανγκιούς Ντάκο και είχε σύντομη συνάντηση με κατοίκους της πόλης στο δημαρχείο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Summerfest άνοιξες τις πύλες του στις 27 Αυγούστου και ολοκληρώνεται αύριο, 2 Σεπτεμβρίου.

Στο «Νησί του Φεστιβάλ», κοντά στην παραλία και στο αρχαίο ρωμαϊκό αμφιθέατρο, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις καλύτερες κινηματογραφικές παραγωγές κάτω από τα αστέρια.

Η φετινή διοργάνωση εστίασε στην προβολή σημαντικών και καινοτόμων έργων της σύγχρονης παγκόσμιας κινηματογραφίας. Για πρώτη φορά φέτος προστέθηκαν δύο νέα τμήματα, το Διεθνές Πρόγραμμα Ντοκιμαντέρ και το Πρόγραμμα Ταινιών Μικρού Μήκους.

Στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα συμμετέχουν οκτώ ταινίες, που επελέγησαν μεταξύ ων πιο σημαντικών πρόσφατων παραγωγών. Στο ξεχωριστό διαγωνιστικό τμήμα, το Τμήμα Βαλκανικός Κόσμος, συμμετέχουν έξι ταινίες από την περιοχή.