Ένα λυρικό λεωφορείο «επανδρωμένο» με καλλιτέχνες της ΕΛΣ θα διασχίσει τους δρόμους, τις γειτονιές και τις πλατείες της Αθήνας προσφέροντας ένα ευχάριστο μουσικό διάλειμμα στους κατοίκους της πρωτεύουσας.
Οι χορωδοί και οι μονωδοί που θα επιβαίνουν στο ανοικτό λεωφορείο θα ξεκινούν από το θέατρο Ολύμπια στην οδό Ακαδημίας, θα διασχίζουν τη Βασιλίσσης Σοφίας, την Ηρώδου Αττικού, θα περνούν από την Αρδηττού, τη Βασιλίσσης Όλγας, την Αμαλίας, την Πλατεία Συντάγματος, την Πανεπιστημίου, την Ομόνοια και θα καταλήγουν στην Αθηνάς. (1/9,2/9,7/9,8/9,14/9,20/9,22/9).

Στις στάσεις οι καλλιτέχνες θα ερμηνεύουν δημοφιλή αποσπάσματα από διάσημες όπερες, όπως το «Libiamo» από τη La Traviata του Βέρντι, το «Quando e bella» από το L’ elisir d’ amore του Ντονιτσέτι και το «Quando men vo» από τη La Boheme του Πουτσίνι.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας οργανισμός όπως η ΕΛΣ βγαίνει στους δρόμους για να συναντήσει μέσω της τέχνης το μεγάλο κοινό της πόλης και να δείξει ότι η τέχνη δεν έχει περιορισμούς ούτε αποκλεισμούς.

Στο πρόγραμμα των δράσεων οι οποίες γίνονται σε συνεργασία του δήμου Αθηναίων με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, περιλαμβάνονται επίσης Λυρικές Βραδιές, με διάσημα χορωδιακά μέρη και άριες από γνωστές όπερες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε πλατείες των Αθηνών.

Από το πρόγραμμα δεν λείπει και ο χορός. Οι χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από το έργο «Female» σε χορογραφία Αγάπιου Αγαπιάδη, καθώς και από τη χορογραφία «Σε γκρίζο φόντο» του Φώτη Διαμαντόπουλου.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, τη μέρα του θανάτου της Μαρίας Κάλλας, η ΕΛΣ οργανώνει βραδιά αφιερωμένη στη θρυλική Ελληνίδα ερμηνεύτρια, στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Μία ημέρα μετά, στις 17 Σεπτεμβρίου, θα μεταδοθεί απευθείας από την Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, μέσω γιγαντοοθονών στους Κήπους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η εναρκτήρια συναυλία της καλλιτεχνικής περιόδου 2011-2012 με την Ορχήστρα και τη χορωδία της ΕΛΣ σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής.

Όλες οι εκδηλώσεις του προγράμματος αυτού θα είναι με ελεύθερη είσοδο, ενώ οι περιοχές στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις είναι: Πλ. Συντάγματος, Προπύλαια, Πλ. Κοτζιά, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μετρό Αμπελοκήπων, Πλ. Κολωνακίου, Μετρό Συντάγματος, Εθνική Πινακοθήκη, Πλ. Παγκρατίου, Ζάππειο, Δ. Αρεοπαγίτου, Πλ. Ασωμάτων, Πλ. Μοναστηρακίου, Πλ. Καραϊσκάκη, Πλ. Αγίου Κωνσταντίνου-Ακαδημία Πλάτωνος, Πλ. Αττικής, Κήποι Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Πλ. Βικτωρίας, Καυτατζόγλου, Πλ. Αγίου Παντελεήμονα, Πύργος Αθηνών, Μετρό Πανόρμου, Ακαδημίας, Αέρηδες, Κολωνός, Μετρό Κεραμεικού, Πλ. Κυψέλης, Πλ. Αγίου Ανδρέα Λαμπρινής, Πλ. Βαρνάβα.

Το πρόγραμμα γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλλιτεχνικές Δράσεις στην Αθήνα» το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.