Η παρουσίαση του λευκώματος "Ποιμένες και Αγραυλούντες 2007-2010", πραγματοποιήθηκε στη Γέργερη Ηρακλείου. Το ενδιαφέρον λεύκωμα, που μοιράστηκε στο κοινό, εκτός από το έντυπο μέρος που περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, περιλαμβάνει και 5 μουσικά cd με ηχογραφημένα κομμάτια, τόσο από τις προηγούμενες εκδηλώσεις που έγιναν στην περιοχή, όσο κι από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Οι εκδηλώσεις "Ποιμένες και Αγραυλούντες", που πραγματοποιούνται στη Γέργερη από το 2006 και αποτυπώνονται τώρα στο λεύκωμα, συμβάλλουν στο να κρατηθεί ζωντανή μια μακραίωνη μουσική παράδοση η οποία μπορεί να αναπλάθεται και στις μέρες μας. Αναδεικνύουν έτσι τη δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών να δημιουργούν την έκφρασή τους στο παρόν, χτίζοντας γέφυρες γνωριμίας και επικοινωνίας με άλλες ανάλογες παραδόσεις του ελληνισμού, αξιοποιώντας και τα πολιτιστικά αποθέματα που μας άφησαν κληρονομιά οι προηγούμενες γενιές.

Παράλληλα, το λεύκωμα που παρουσιάστηκε ''αποτυπώνει θαυμάσια, με πλούσια ηχοχρώματα και εικόνες το περιεχόμενο αυτών των εκδηλώσεων και έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό, με ακούσματα λαϊκών πνευστών", ανέφερε ο δήμαρχος Γόρτυνας κ. Νίκος Σχοιναράκης που μίλησε επίσης για ένα γεγονός που διατηρεί αναλλοίωτη την πολιτιστική μας κληρονομιά και συμβάλει καθοριστικά στην διάδοση της μουσικής μας παράδοσης.

Το εξώφυλλο του λευκώματος φιλοτέχνησε η ζωγράφος, Φυλακτή Ζαχαριουδάκη, ενώ το φωτογραφικό υλικό που εμπεριέχεται στις εσωτερικές σελίδες, αποτελεί προϊόν δουλειάς του Μανώλη Πρινιανάκη και του Γιώργου Λαγκαδινού, οι οποίοι είχαν και την γενική επιμέλεια του λευκώματος.

Το λεύκωμα παρουσιάσθηκε κατά τη διάρκεια μιας μουσική βραδιάς, πλημμυρισμένη με ήχους πνευστούς κι όχι μόνο, που χάρισαν στο ακροατήριό τους, καλλιτέχνες από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, που συμμετείχαν στη εκδήλωση "Ποιμένες και Αγραυλούντες 2011".