Η Εθνική Λυρική Σκηνή ήταν συνεπής στο χθεσινό ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος. Τρεις τενόροι και 16 χορωδοί μέσα στο ανοικτό λυρικό λεωφορείο τραγουδούν κάποιες από τις πιο γνωστές, κλασσικές μελωδίες. Ο κόσμος στέκεται, ακούει, φωτογραφίζει και ρωτά: Είναι κάποια γιορτή; Πρόκειται για τις νέες καλλιτεχνικές δράσεις της Λυρικής στην Αθήνα, που ξεκίνησαν χθες και θα ολοκληρωθούν στις 2 Οκτωβρίου.

«Η ζωή μας έχει ανάγκη από όμορφα συναισθήματα, από χαρά και από συντροφικότητα. Κάτι τέτοια τα προσφέρει πολύ απλόχερα η Λυρική εδώ και χρόνια μέσα στους χώρους της. Αυτή την φορά είναι η ώρα να βγει έξω και να παρουσιάσει την τέχνη μέσα στο γκρίζο τοπίο της Αθήνας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εμφανώς ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα αυτού του εγχειρήματος ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Μύρων Μιχαηλίδης.

«Είμαστε ευτυχείς που ξεκινά έτσι η καλλιτεχνική περίοδος» πρόσθεσε.

“Libiamo” από την La Traviata του Βέρντι, “Quando e bella” από το L’ elisir d’ amore του Ντονιτσέτι, “Quando men vo” από την La Boheme του Πουτσίνι, είναι μερικές από τις μελωδίες που ακούγονται στην κεντρικότερη πλατεία της Αθήνας. Μετά το Σύνταγμα σειρά είχε η Πλατεία Κοτζιά.

«Θέλουμε να δώσουμε ενα τόνο αισιοδοξίας στην ήδη βεβαρημένη ψυχολογική κατάσταση των Αθηναίων. Ο κόσμος ξαφνιάζεται στην αρχή και μετά ενθουσιάζεται», εξηγεί ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος, όσο το λεωφορείο βρίσκεται καθοδόν για τον επόμενο προορισμό.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένη σήμερα. Είναι καταπληκτική εμπειρία» δήλωσε η υψίφωνος Έλενα Κελεσίδη, λίγο πριν οι άριες πλημμυρίσουν την πλατεία Κοτζιά για περίπου είκοσι λεπτά. Μετά τα χειροκροτήματα η Κελεσίδη πετά ένα τριαντάφυλλο από το πάνω μέρος του κόκκινου λεωφορείου όπου βρίσκονταν. Η βραδιά είχε τελειώσει, η πορεία όμως του ''λυρικού'' λεωφορείου της πόλης συνεχίζεται.

Σήμερα οι στάσεις είναι τρεις: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, σταθμός μετρό Αμπελόκηποι, Πλατεία Κολωνακίου. Στόχος των καλλιτεχνών είναι να φτάσουν σε πιο πολλά σημεία της πόλης στις 7, 8, 14, 20 ,22 Σεπτεμβρίου.

Στο πρόγραμμα των δράσεων οι οποίες γίνονται σε συνεργασία του δήμου Αθηναίων με το Υπουργείο Πολιτισμού, περιλαμβάνονται επίσης Λυρικές Βραδιές, με διάσημα χορωδιακά μέρη και άριες από γνωστές όπερες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε πλατείες των Αθηνών.