Σήμερα ή το πολύ αύριο αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή για "ξέπλυμα μαύρου χρήματος" ο 65χρονος πρώην αντικέρ και η 40χρονη παρουσιάστρια, οι οποίοι συνελήφθησαν να κατέχουν το έργο με τίτλο "Το κυνήγι του καλυδώνιου κάπρου". Οι δύο κατηγορούμενοι στις προανακριτικές -αρχικές- τους απολογίες στην αστυνομία (τις οποίες αναμένεται ότι θα επαναλάβουν και στον ανακριτή) προσπάθησαν να αποσείσουν τις ευθύνες που τους βαρύνουν.

Συγκεκριμένα, η 40χρονη φέρεται να χαρακτηρίζει τον εαυτό της θύμα σκόπιμης ενέργειας ενός Ιταλού φίλου της, το 2003, ο οποίος -όπως δήλωσε ο συνήγορός της- "πιθανόν είχε διαγνώσει τον κίνδυνο να συλληφθεί και για αυτό της έδωσε τον πίνακα ως δώρο για να απαλλαγεί από αυτόν". Επίσης, η κατηγορούμενη υποστήριξε ότι δεν είχε γνώση της αξίας του έργου.

Από την πλευρά του ο 65χρονος παλαιοπώλης, επικαλούμενος τη φιλία του με την παρουσιάστρια, ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς ότι όταν εκείνη του ζήτησε να πουλήσει τον πίνακα προσφέρθηκε να βοηθήσει χωρίς να γνωρίζει ότι ήταν κλεμμένος.

Να σημειωθεί ότι στο "μικροσκόπιο" της ανάκρισης που θα ακολουθήσει θα είναι ο εντοπισμός τυχόν διασυνδέσεων και άλλων προσώπων εκτός Ελλάδος που εμπλέκονται με την υπόθεση με τον έναn ή με τον άλλο τρόπο.

ΥΠ.ΠΟΤ.
Πιστοποιήθηκε βάσει στοιχείων που φέρει το ίδιο το έργο...

Μετά τη δήλωση της εκπροσώπου του βελγικού Μουσείου της Γάνδης, Μαρί Ζιλί Ντελαέρ, σύμφωνα με την οποία το έργο αποδιδόταν παλαιότερα στον Ρούμπενς, ενώ σήμερα οι ειδικοί θεωρούν πως είναι έργο μαθητή του μεγάλου Φλαμανδού ζωγράφου, το ΥΠ.ΠΟΤ. έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση: "Το κλαπέν πολιτιστικό αγαθό πιστοποιήθηκε βάσει στοιχείων που φέρει το ίδιο το έργο, κατόπιν συνεργασίας μεταξύ βελγικών και ελληνικών Αρχών". Ποια είναι τα στοιχεία που υπάρχουν στην πίσω πλευρά του έργου δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ελπίζουμε ότι θα δημοσιοποιηθούν στην ειδική παρουσίαση που θα γίνει, όπως αναγγέλθηκε, τις προσεχείς ημέρες. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, επίκληση της δήλωσης της εκπροσώπου του Μουσείου της Γάνδης θα γίνει και από την πλευρά της υπεράσπισης.

Πηγή: ethnos.gr