Στα 100 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται αυτή την περίοδο το ύψος του προγράμματος έργων, που αφορούν υποδομές του πολιτισμού στην Κρήτη, όπως ανέφερε σήμερα από τα Χανιά, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που συμμετείχε το πρωί σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο χώρο της δυτικής τάφρου, στην παλιά πόλη των Χανίων. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, το προσεχές διάστημα θα τεθεί σε ισχύ, προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου Χανίων, του δημοτικού λιμενικού ταμείου, του υπουργείου Πολιτισμού και του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την εκτέλεση αρχαιολογικών έργων, η οποία περιλαμβάνει έξι μελέτες, που αφορούν το δημοτικό λιμενικό ταμείο και τέσσερις, που αφορούν το δήμο Χανίων.

Η σύσκεψη έγινε με συμμετοχή του δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, των Βουλευτών Χανίων, Σήφη Βαλυράκη και Ευτύχη Δαμιανάκη, της Γενικής Δ/ντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μαρίας Βλαζάκη, του Προϊσταμένου της 28ης εφορίας αρχαιοτήτων Μιχάλη Ανδριανάκη, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του δήμου Χανίων.

"Ως δήμαρχος Χανίων θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την επίσκεψη της κ. Μενδώνη στα Χανιά, με την οποία επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά η στενή συνεργασία, που υπάρχει μεταξύ δήμου Χανίων και Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού" επεσήμανε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Χανίων.

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού γνωστοποίησε ότι εξετάστηκε η συμπλήρωση του έργου, που εκτελεί το υπουργείο, το οποίο έχει ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α., με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ και το οποίο είναι σε εξέλιξη, καθώς και σειρά συμπληρωματικών μελετών, οι οποίες μπορούν να εκπονηθούν από την επιστημονική επιτροπή του Ταμείου Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων, με τη συνέργια του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του δήμου Χανίων και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

παλιά πόλη και το λιμάνι των Χανίων είναι εξαιρετικά σημαντικοί τόποι, όχι μόνο από ιστορική αλλά και από πολιτιστική και αναπτυξιακή άποψη. Τα Χανιά με τις παρεμβάσεις, που γίνονται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, την Περιφέρεια και τον δήμο μπορούν να αποκτήσουν ένα πρόσωπο, που θα δώσει υπεραξία σε ολόκληρη την περιοχή", δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη.

Όπως επεσήμανε η γενική γραμματέας, το υπουργείο αυτή τη περίοδο εκπονεί ένα πρόγραμμα, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ σε όλη την Κρήτη. Από το ποσό αυτό, τα 28 εκατομμύρια ευρώ αφορούν τον νομό Χανίων, με μείζονα έργα, το αρχαιολογικό μουσείο Χανίων, η δημοπράτηση του οποίου είναι σε εξέλιξη και τον διαγωνισμό να γίνεται τις 4 Οκτωβρίου, και την αποκατάσταση της οικίας Βενιζέλου, έργο που έχει ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α. του Τουρισμού, με προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ. Η δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα ολοκληρώνεται η αρχιτεκτονική μελέτη για την ανάδειξη των νεωρίων και εκπονείται μελέτη για μετατροπή σε μουσείο του σπιτιού του Μiκη Θεοδωράκη στο Γαλατά Χανίων.

Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στη σύσκεψη, στην οποία κυριάρχησε η ανάδειξη της Δυτικής Τάφρου, ήταν η επισκεψιμότητα της νησίδας της Σούδας, της νήσου Θοδωρού και η δυνατότητα παραχώρησης της χρήσης του Φρουρίου Ιτζεδίν, στον δήμο Χανίων.
TAGS