Ημέρες Ιαπωνικού Κινηματογράφου από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας προβάλλοντας 7 χαρακτηριστικές ταινίες που σηματοδότησαν τον παλιό και νέο ιαπωνικό κινηματογράφο με ποικίλα θέματα. Κλέφτες κι αστυνόμοι, γκάνγκστερ, συμμορίες, δοσμένα είτε με ρεαλισμό είτε με χιούμορ όπως στις ταινίες «Σημείο Βρασμού», «Κόκκινο Μαντήλι» και «Βίαιος Μπάτσος» σηματοδοτούν ένα είδος πολύ γνωστό στην Ιαπωνία, αυτό των αστυνομικών ταινιών.

Η αναζήτηση της ταυτότητας των νέων ανθρώπων και η πορεία τους στη μεταπολεμική Ιαπωνία αλλά και οι αλλαγές που έγιναν στις κοινωνικές και πολιτιστικές δομές της μετά την ήττα της στον πόλεμο επηρέασαν βαθύτατα την καθημερινότητα του ιαπωνικού λαού και αποτυπώνονται κυρίως στις ταινίες «Οι θερμές πηγές του Ακίτσου» και «Ο άνθρωπος που σήκωσε καταιγίδα».

Οι τοπικές παραδόσεις εμπλέκονται με την σύγχρονη ζωή στην ταινία «Η μπαλάντα του Ναραγιάμα», μια ταινία ύμνο για τη ζωή, γεμάτη λυρισμό και ποίηση.

Τέλος, μια κωμωδία που εμπεριέχει λίγο από τα παραπάνω είδη είναι το «Θα πάρετε κάτι;» του Τακέσι Κιτάνο, πολύ γνωστού σκηνοθέτη-σεναριογράφου, μια πολύπλευρη προσωπικότητα του σύγχρονου Ιαπωνικού κινηματογράφου που υπογράφει και άλλες δύο ταινίες του αφιερώματος («Βίαιος Μπάτσος» και «Σημείο Βρασμού»).

Η είσοδος στο αφιέρωμα είναι ελεύθερη και ο αριθμός θέσεων περιορισμένος.