Ο βρετανός καλλιτέχνης Ντέιβιντ Χόκνεϊ, ένας από τους πιο σημαντικούς της γενιάς του, θα παρουσιάσει από τον Ιανουάριο στο Λονδίνο μια έκθεση έργων ζωγραφικής, ταινιών και σχεδίων που φιλοτέχνησε στο iPad γύρω από το θέμα των τοπίων και των εποχών στην πατρίδα του στην βόρεια Αγγλία. Ένα σύνολο από 151 έργα, που δεν είναι γνωστά, θα εκτεθούν: τεράστια έργα ζωγραφικής, όπως ένα ξέφωτο με γυμνούς μπλε και βιολετί κορμούς δένδρων, ταινίες που γύρισε στο δάσος από ένα τζιπ εξοπλισμένο με εννέα κάμερες και τα σχέδια που έκανε στο iPad.

Χάρη στο iPad, Ντέιβιντ Χόκνεϊ, 74 ετών, έχει αποκτήσει μια νέα ελευθερία. Μπορεί να "το μεταφέρει παντού μαζί του, αντί να κουβαλάει λαδομπογιές και πινέλα (...). Μπορεί να εργαστεί αμέσως όταν έχει έμπνευση (...) και μπορεί να τα στείλει στους φίλους του", εξήγησε σήμερα σε συνέντευξη τύπου στο Λονδίνο ένας επιμελητής της έκθεσης ο Μάρκο Λίβινγκστον.

Τα σχέδια που έκανε στο iPad με το δάχτυλο και ένα ειδικό στυλό "έχουν τη δική τους ποιότητα", είπε. Όταν εκτυπωθούν, "μοιάζουν λίγο με πίνακες ζωγραφικής, αλλά σε χαρτί. Μοιάζουν με υδατογραφία, αλλά το χρώμα είναι πιο πυκνό."

Για την έκθεση "Ντέιβιντ Χόκνεϊ: Μια Μεγαλύτερη Εικόνα", η οποία θα παρουσιαστεί στη Βασιλική Ακαδημία των Τεχνών (Royal Academy of Arts) από τις 21 Ιανουαρίου έως τις 9 Απριλίου του 2012, ο καλλιτέχνης παρατηρούσε εδώ και καιρό την λόφους της υπαίθρου του Γιόρκσαιρ, που φαίνεται να μένει αμετάβλητη. Μια εμπειρία που άλλαξε το όραμα του για τις εποχές.

"Πάντα πίστευα ότι ο χειμώνας ήταν πάρα πολύ κρύος και πολύ σκοτεινός (...) Αλλά συνειδητοποίησα πόσο ο χειμώνας είναι όμορφος. Δεν είναι ούτε μαύρο ούτε άσπρο, ούτε και γκρι, μερικές φορές υπάρχουν περισσότερα χρώματα απ ότι το καλοκαίρι", εξήγησε σε μια σπάνια συνέντευξη Τύπου.

Η επιθυμία του είναι: μέσα από τα έργα του, να "βλέπουμε πιο προσεκτικά την άνοιξη".

Για τα έργα αυτά, ο καλλιτέχνης είχε ένα καλά οργανωμένο σχέδιο εργασίας. "Οδηγώ σε ένα μικρό δρόμο, έχω μια καρέκλα στο πορτ-μπαγκάζ, μερικές φορές βγαίνω έξω και κάθομαι (...) Ανάβω ένα τσιγάρο και παρατηρώ", δήλωσε ο καλλιτέχνης, φανατικός καπνιστής.

Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ παρουσιάζεται συχνά ως μια από τις μεγάλες διεθνείς μορφές της "Pop Art", χαρακτηρισμό που αρνείται.
TAGS