Δύο χρόνια μετά το «Όργιο ανεκτικότητας», παρουσιάζει για το αθηναϊκό κοινό τη δεύτερη κι ακόμα πιο πρωτοποριακή εκδοχή του για τον «Προμηθέα Δεσμώτη». Είναι ρηξικέλευθος. Είναι «προβοκάτορας». Είναι πρωτίστως δημιουργός, ευφυής και καταχωρισμένος ως μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της σύγχρονης ευρωπαϊκής τέχνης. Ο Γιάν Φαμπρ, ο Βέλγος «πολυκαλλιτέχνης» (δραματουργός, σκηνοθέτης, χορογράφος, γλύπτης και designer) ξανάρχεται στην Ελλάδα, στην Αθήνα και στο «Παλλάς», δύο χρόνια μετά το «Όργιο ανεκτικότητας». Αυτή τη φορά φέρνει τη δεύτερη κι ακόμα πιο πρωτοποριακή εκδοχή του για τον «Προμηθέα Δεσμώτη». Τίτλος της παράστασης που θα δούμε στις 18 και 19 Νοεμβρίου, «Prometheus-Landscape II» (Προμηθέας. Τοπίο ΙΙ).

Απέραντα γοητευτικός ήρωας, πολλώ δε μάλλον για έναν επαναστάτη σκηνοθέτη, ο αισχυλικός «Δεσμώτης» είχε κάνει το ντεμπούτο του στην εργογραφία του Φαμπρ το 1988: Τότε είχε παρουσιαστεί το «Landscape I». Αλλά ο Φαμπρ δεν ξεμπέρδεψε με τον Προμηθέα. Τον μελέτησε ξανά, αυτή τη φορά υπό το πρίσμα του πρώτου επαναστάτη χωρίς αιτία που γέννησε ο Μύθος. Και ενός συμβόλου υπερηφάνειας κι ανεξαρτησίας.
Κατεξοχήν πολιτικός καλλιτέχνης ο Φαμπρ δεν θα μπορούσε να παραβλέψει την εποχή που διανύουμε. Εποχή κάθε είδους ανακατατάξεων, αναθεωρήσεων και σιωπηλών ή ηχηρών αντιστάσεων. Ιδού λοιπόν: Συνδέοντας το μύθο του Προμηθέα με τη σύγχρονη επιστήμη, ο Φαμπρ αποχαιρετά το πιο φημισμένο, δυτικό σύστημα ερμηνείας του κόσμου: Την ψυχολογία. Η τραγική διάσταση του Προμηθέα, δεν μπορεί να «μειωθεί» μέσα από μια ψυχολογική ερμηνεία. Δεν μπορεί να ερμηνεύσει κάποιος το κλάμα ενός τραγικού ήρωα, αποστασιοποιημένος, από την «έδρα» του ψυχολόγου. Ο Φαμπρ αναζητά τον τραγικό του ήρωα, αναρωτιέται φωναχτά πού βρίσκεται και ουρλιάζει ικετεύοντας «Χρειαζόμαστε έναν ήρωα τώρα!».

Έτσι αρχίζει κι η παράσταση: Μια γυναίκα κι ένας παχύς άνδρας, με «περισχοινισμένο» το γυμνό του σώμα, καπνίζουν. Εκείνος καταριέται τον Φρόιντ και τον Γιουνγκ. Εκείνη επαναλαμβάνει: «Είμαστε απελπισμένοι; Χρειαζόμαστε ήρωες τώρα!». Η αυλαία σηκώνεται για να αποκαλύψει στο μέσον της σκηνής έναν άνδρα, μόνο με το εσώρουχό του, δεμένο χιαστί, τρία μέτρα πάνω από το πάτωμα. Εκεί θα μείνει μέχρι το τέλος της 100λεπτής παράστασης, ο «Προμηθέας» του Φαμπρ, ο υπό αναζήτηση ήρωας που χρειαζόμαστε για να μπορέσει να ζωντανέψει μια κοινωνία, η οποία με τους κανόνες και τους νόμους της έχει εξορίσει τη φωτιά.
Το «πυρ» του Φαμπρ είναι η φαντασία που αντιστέκεται, η σπίθα που μπορεί να γεννήσει κάτι τολμηρό, καινούριο και επικίνδυνο για το κατεστημένο. Στην παράστασή του η φωτιά ταυτίζεται πλήρως με το πάθος (σεξουαλικό, ιδεαλιστικό, ανθρωπιστικό), που σήμερα πολλοί το απεχθάνονται, τόσο ώστε να κάνουν τα πάντα για να το σβήσουν. Εξ ου και η σκηνική παρουσία, αντίστοιχων συμβόλων: Πυροσβεστικές φωλιές, μάνικες, κουβάδες με άμμο. Και κάθε είδους «πυροσβέστες» που εμφανίζονται ως εκφραστές της μισαλλοδοξίας και της απόλυτης απαγόρευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάποιο σημείο της παράστασης, ο «Προμηθέας» σπάει μία μεγάλης διάρκειας σιωπή, ουρλιάζοντας «Αντιστέκομαι». Πως θ΄ ακουστεί αυτό στην Ελλάδα του 2011; Απομένει να το δούμε...

Το «Prometheus-Landscape II», φέρει όλα τα αναγνωρίσιμα στοιχεία της εικαστικής γλώσσας, των συμβολοποιήσεων και των δημιουργικών εμμονών του ιδιόρρυθμου Βέλγου. Συνδυάζει τη σκηνική συμμετοχή ηθοποιών και χορευτών: Γυμνά σώματα ριγούν, ουρλιάζουν και στροβιλίζονται σε διαφορετικά σχήματα μιας παν-σεξουαλικής γεωμετρίας.
 Η μουσική παίζει το δικό της συμβολικό ρόλο σ΄αυτό το οπτικό-ακουστικό θέαμα. Το βασικό σάουντρακ είναι γραμμένο από τον Νταγκ Τέλντεμαν της βελγικής ροκ μπάντας «Α Brand», αλλά εμβόλιμα κι αποσπασματικά ακούγονται τα «εμπρηστικά» τραγούδια της Πάτυ Σμιθ («Fire of Unknown Origin»), του Μπρους Σπρίνγκστιν («Ι'm on fire»), των Doors («Come on baby light my fire»).
  Ο ποιητής και σταθερός συνεργάτης του Φαμπρ, Γέρεν Ολισλέγκερς, έχει επιμεληθεί τα κείμενα, αντλώντας το υλικό του από τους μονολόγους των Ηφαίστου, Αθηνάς, Επιμηθέα, Ηούς, Ωκεανού, Διονύσου, Πανδώρας και Ερμή.
 Να λοιπόν η ευκαιρία να δούμε πώς φλέγεται ένας σύγχρονος «Προμηθέας», ελάχιστα μέτρα από την πλατεία Συντάγματος και την ελληνική Βουλή.


Info: Τα εισιτήρια για την παράσταση «Προμηθέας. Τοπίο ΙΙ» (18,19/10) του Γιάν Φαμπρ, στοιχίζουν 30€, 45€, 55€, 60€, 70€. Προπωλούνται ήδη στα ταμεία του «Παλλάς» ή: 
Με πιστωτική κάρτα, στο τηλ. 210 81 0 81 81
Μέσω Internet στα www.ellthea.gr και www.tickethour.com
Πηγή: tospirto.net