Διεθνές συνέδριο για τον Νίκο Γκάτσο με θέμα «'Ενας χαμένος ελέφαντας», διοργανώνεται από τις 23 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του "ποιητή της Αμοργού".
Στο διήμερο αυτό, Έλληνες και ξένοι μελετητές του έργου του και της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ποιητές και μεταφραστές, θα προσεγγίσουν το έργο του, με σκοπό να ''αναζητήσουν'' το σύμπαν του δημιουργού, να αναδείξουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του πολυεπίπεδου έργου του, αλλά και να αποτυπώσουν την ευρύτερη συνεισφορά του στην ανανέωση της ποίησης και στη διαμόρφωση του λογοτεχνικού προσώπου της Ελλάδας του εικοστού αιώνα.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα κλείσουν με την ενότητα "Το τραγούδι του Νίκου Γκάτσου", στη διάρκεια της οποίας μουσικοί και μελετητές του ελληνικού τραγουδιού θα αναδείξουν την ποιητικότητα, τους κώδικες και το "πολιτικό" στοιχείο, τη δισκογραφική διαδρομή των στίχων του, αλλά και την σημασία τους, σήμερα.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα πλαισιωθούν από ένα στρογγυλό τραπέζι, όπου φίλοι και ομότεχνοί του θα συζητήσουν για τον άνθρωπο και το έργο του, ένα θεατρικό αναλόγιο και προβολή ντοκουμέντων και συνεντεύξεων του Νίκου Γκάτσου.

  
ΣΑΒΒΑΤΟ, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

    20.45-22.00

    Θα προβληθούν αποσπάσματα:

    - από την ταινία που ετοιμάζει ο Δημήτρης Βερνίκος για τον Νίκο Γκάτσο, με τίτλο "Κατά τον ρουν της μυστηριώδους ζωής του"

    - από συναυλίες της Νάνας Μούσχουρη με τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι και Νίκου Γκάτσου

    - καθώς και από σπάνιες συνεντεύξεις του ποιητή.


ΚΥΡΙΑΚΗ, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

    20.30-21.15

    Θεατρικό Αναλόγιο: βασισμένο στη μουσικο-θεατρική παράσταση "Ο γνωστός μας άγνωστος κύριος Γκάτσος", που ανέβηκε τον Ιούλιο στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου.