Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εγκαινιάζουν τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 την έκθεση «Μέσα / Πέρα από τα Σύνορα. Η συλλογή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων». Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2011, διερευνά θεματικά την εξέλιξη της ευρωπαϊκής τέχνης τα τελευταία πενήντα χρόνια, μέσα από την παρουσίαση 40 επιλεγμένων έργων της συλλογής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που αναδεικνύουν την πολυμορφία της ευρωπαϊκής καλλιτεχνικής παραγωγής.

 Η ιδέα των συνόρων -πραγματικών ή φανταστικών, φυσικών ή νοητών- γίνεται αισθητή στο σύνολο των έργων της έκθεσης. Το σύνορο πέρα από μορφολογικό στοιχείο των έργων αποτελεί και πεδίο αναζητήσεων κοινωνικών, πνευματικών και κοινωνιολογικών μέσα στον εικαστικό χώρο.

Η συλλογή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά εκτός συνόρων, καλύπτει περισσότερο από μισό αιώνα καλλιτεχνικής δημιουργίας (από το 1958 έως σήμερα). Η επιλογή των έργων αποσκοπεί στη σταδιακή δημιουργία ενός συνόλου που θα προσφέρει μια μοναδική θεώρηση της σύγχρονης τέχνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάθος χρόνου.

Στην έκθεση, που οργανώνεται σε τέσσερις επιμέρους ενότητες, συμμετέχουν 37 καλλιτέχνες ευρείας αναγνώρισης, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν αναδειχθεί σε εμβληματικές μορφές της σύγχρονης τέχνης (Callum Innes, Pedro Cabrita Reis, Francois Morellet, Sean Scully, Claudio Parmiggiani, Γιάννης Κουνέλλης, Anish Kapoor, Jan Fabre, Louise Bourgeois, Per Kirkeby, Antonio Saura, Mimmo Jodice κ.α.).