«Κρίσεις. Συνέχειες και ασυνέχειες στην Ιστορία» είναι ο γενικός τίτλος του εορτασμού στα μουσεία της χώρας μας, με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στις 23,24 και 25 Σεπτεμβρίου. Η Ελλάδα συμμετέχει από το 1994 στο πρόγραμμα και κάθε χρόνο, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν τις πόρτες τους και προσκαλούν σε γιορτές, εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές και άλλες δραστηριότητες, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιάς τους με άμεσο και ευχάριστο τρόπο.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει με τις εξής εκδηλώσεις:

    - Μικρή περιοδική έκθεση με τίτλο «Μεταβατικές περίοδοι της Ιστορίας και Αρχαιολογία», με αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου. Η έκθεση παρουσιάζεται στην αίθουσα 39 (στο ισόγειο) και θα διαρκέσει από Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου - Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011.

    -Στο χώρο της περιοδικής έκθεσης θα διατίθεται κατάλογος με έργα σχετικά με το θέμα, τα οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να εντοπίσουν στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου. Στα έργα αυτά ενυπάρχουν, ως κίνητρο ή αποτέλεσμα, κάποια πολιτικά, κοινωνικά ή οικονομικά γεγονότα της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου (π.χ. αγγείο της λεγόμενης «ανατολίζουσας» περιόδου του 7ου αι.π.Χ.).

    -Ενημερωτική ξενάγηση για το θέμα από αρχαιολόγο στο μικρό Αμφιθέατρο του Μουσείου, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011, ώρα 12:00 - 13:00. Απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής (Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-15:00, στο 210 8217724).

    Ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς ξεκίνησε επίσημα ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζεται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κύριος στόχος του είναι η άρση της απομόνωσης των μνημείων, μέσω της προβολής και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα που τα αφορούν.