«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και κάπως σαστισμένοι», ομολογούν σε κοινή τους δήλωση οι Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου, σχολιάζοντας τη χθεσινοβραδινή τους διάκριση στο 68ο Φεστιβάλ Βενετίας με το βραβείο σεναρίου για την ταινία «Άλπεις». Το σενάριο συνυπογράφει ο σκηνοθέτης τής ταινίας μαζί με τον κειμενογράφο και συγγραφέα Ευθύμη Φιλίππου, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί και στο σενάριο της ταινίας «Κυνόδοντας».

«Μάλλον το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να ευχαριστήσουμε όλους μας τους συνεργάτες, χωρίς τους οποίους η ταινία δεν θα μπορούσε να έχει γίνει, λόγω των δύσκολων συνθηκών, που επικρατούν», καταλήγουν.

Σημειώνεται ότι η ταινία θα «ταξιδέψει» στο Φεστιβάλ του Τορόντο, που έχει ξεκινήσει από τις 8 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 18 του μηνός.

Πανηγυρίζει από χθες βράδυ η ελληνική κινηματογραφική οικογένεια, καθώς το νεαρό μέλος της με το χαμηλό προφίλ, ο Γιώργος Λάνθιμος, δείχνει να αποκαθιστά τη φήμη του ελληνικού κινηματογράφου σε διεθνές επίπεδο, αποσπώντας αυτή τη φορά το βραβείο του καλύτερου σεναρίου για την ταινία του «Άλπεις», στην 68η Μόστρα της Βενετίας.

Πρόκειται για μία «φεστιβαλική» ταινία, που κατάφερε να προκαλέσει τόσο θετικά, όσο και αρνητικά σχόλια (κυρίως από το κοινό) μετά την προβολή της στη Βενετία. Οι «Άλπεις», ωστόσο, φαίνεται πως δεν άφησαν αδιάφορη την κριτική επιτροπή της 68ης Μόστρας, που είχε πρόεδρο τον σκηνοθέτη του «Μαύρου Κύκνου» Ντάρεν Αρανόφσκι.

Στη χθεσινοβραδινή του δήλωση ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, έκανε λόγο για «την περσινή, θριαμβευτική πορεία του "Κυνόδοντα" στα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου» και για «την μεγάλη επιτυχία», για το «σημαντικό επίτευγμα», ιδίως ενόψει των πολύ αντίξοων συνθηκών, υπό τις οποίες τελεί, αυτή την περίοδο, κάθε ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.

Ο κ. Γερουλάνος, εξάλλου, υποσχέθηκε εντατικοποίηση της προσπάθειας από την πλευρά της πολιτείας, προκειμένου να δημιουργηθούν «αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε η νέα γενιά Ελλήνων δημιουργών να μείνει και να δημιουργήσει στον τόπο της».

Tα συγχαρητήρια της ελληνικής κινηματογραφίας στον Γιώργο Λάνθιμο και την ομάδα του υπέβαλε και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, ευχόμενη την καλύτερη δυνατή συνέχεια, τόσο στον ίδιο τον δημιουργό, όσο και στο σύνολο των Ελλήνων κινηματογραφιστών.

Οι «Άλπεις» αφηγούνται την ιστορία μιας νυχτερινής νοσηλεύτριας, που εργάζεται στην ομώνυμη της ταινίας εταιρεία, η οποία έναντι χρηματικής αμοιβής προσφέρει αντικαταστάτες νεκρών αγαπημένων προσώπων στους πονεμένους συγγενείς τους. Πρωταγωνιστεί η Αγγελική Παπούλια (η μία από τις δύο αδελφές του «Κυνόδοντα»), ενώ συμμετέχει και η Αριάν Λαμπέντ («Αttenberg»).

Σημειώνεται ότι η ταινία δεν εθεωρείτο από τα φαβορί του φετινού φεστιβάλ. Μάλιστα, το κινηματογραφικό περιοδικό «Variety» δεν την περιελάμβανε καν μέσα στους τίτλους ταινιών του φετινού διαγωνιστικού προγράμματος.

Οι «Άλπεις» θα βγουν στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες στα τέλη Οκτωβρίου από την εταιρεία διανομής Feelgood.