Το  Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη εγκαινιάζει  τη φετινή εικαστική περίοδο, με την έκθεση «Ο Κόσμος του Οδυσσέα  Ελύτη: Ποίηση και  Ζωγραφική», με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νομπελίστα ποιητή. Στην έκθεση παρουσιάζονται, για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, οι ακόλουθες ενότητες:
- To σύνολο των ζωγραφικών έργων του Οδυσσέα Ελύτη. Πρόκειται για ευφάνταστα κολάζ, τέμπερες και υδατογραφίες, μικρών διαστάσεων, που αναδεικνύουν μια μοναδική καλλιτεχνική διάσταση και αντανακλούν την αισθητική αντίληψη του μεγάλου ποιητή. Η έκθεση πλουτίζεται από χειρόγραφα και βιβλία του Ελύτη, μαζί με δημοσιευμένες και ανέκδοτες φωτογραφίες του.

- Σημαντικά έργα κορυφαίων δημιουργών, για το έργο των οποίων ο ποιητής είτε έχει δημοσιεύσει αξεπέραστα αισθητικά δοκίμια, είτε ανέπτυξε στενές φιλικές σχέσεις. Σε αυτούς περιλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων, οι: Παναγιώτης Ζωγράφος, Ανρί Ματίς, Θεόφιλος, Κωνσταντίνος Παρθένης, Πάμπλο Πικάσο, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Νίκος Εγγονόπουλος, Χρήστος Καπράλος, Νίκος Νικολάου, Ορέστης Κανέλλης, Γιάννης Τσαρούχης, Γιάννης Μόραλης, Αλέκος Φασιανός και Γιώργος Δέρπαπας.

Το Ιδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη, με την ευκαιρία της έκθεσης, εκδίδει πολυσέλιδο κατάλογο με τίτλο «Ο Κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη: Ποίηση και Ζωγραφική» με κείμενα των: Οδυσσέα Ελύτη, Ιουλίτας Ηλιοπούλου, Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, Γιώργου Μπαμπινιώτη, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, Αλέκου Φασιανού, Γιώργου Βέη, Γιάννη Κοντού και Τάκη Μαυρωτά.

Διάρκεια  έκθεσης: 22 Σεπτεμβρίου – 27 Νοεμβρίου 2011
 
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00
Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-21:00
Τιμές εισιτηρίων: 6 €, 3 € (μειωμένο)
 
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη 
Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 106 71 Αθήνα
T: 210-3611206