Εκατό χρόνια συμπληρώνονται στις αρχές Δεκεμβρίου από τη γέννηση του Νίνο Ρότα και η Χάρις Αλεξίου τιμά την επέτειο με μια σειρά έξι μουσικών παραστάσεων γεμάτες με τους ήχους και τα τραγούδια του. Αφιερωμένες στον, ταυτισμένο με τη μεγάλη οθόνη, συνθέτη που έντυσε μουσικά ταινίες όπως οι διάσημες «Ντόλτσε Βίτα», «Λα Στράντα» και «Νύχτες της Καμπίρια», «Οκτώμιση», «Νονός», «Νονός 2» και «Αμαρκορντ», οι βραδιές θα πραγματοποιηθούν στο «Θέατρον» του Ελληνικού Κόσμου.

Από τους αναμορφωτές της ιταλικής μουσικής και από εκείνους που την ανέδειξαν στον 20ο αιώνα, ο Ρότα συνεργάστηκε κυρίως με τον Φεντερίκο Φελίνι. Οι μελωδίες του έχουν αφετηρία ιταλική λαϊκή μουσική χωρίς κάτι τέτοιο να τον εμποδίσει στην προσωπική του εξέλιξη που τον οδήγησε, το 1975, στο Οσκαρ για τη μουσική του Νονού Νο2.

Με τη συμμετοχή της εξηκονταμελούς Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ , η Χάρις Αλεξίου θα ερμηνεύσει γνωστά και αγαπημένα τραγούδια, για ορισμένα από τα οποία δεν θα είναι η πρώτη φορά. Η σχέση της άλλωστε με τον Ρότα μετρά πάνω από είκοσι χρόνια: το 1987 στο άλμπουμ της «Η Χάρις Αλεξίου σε απρόβλεπτα τραγούδια» τραγούδησε το Canzone Arrabbiata του Νίνο Ρότα ενώ ένα χρόνο μετά εμφανίστηκε σε συναυλίες στην Αθήνα με τον ιταλό τροβαδούρο Πάολο Κόντε. Λίγα χρόνια αργότερα (1992 και 1994) ο Μάουρο Μπολονίνι σκηνοθέτησε τις συναυλίες της Χάρις Αλεξίου στο Αττικόν και το Ηρώδειο ενώ τον περασμένο Μάιο στη Φλωρεντία της απονεμήθηκε το βραβείο «Una vita per la musica - Giglio d' Oro» από το Fondazione «Premio Galileo 2000».

Το πρόγραμμα επιμελείται ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, τη σκηνοθετική ευθύνη ανέλαβε ο Πάνος Παπαδόπουλος, τις ενορχηστρώσεις κάνει ο Κώστας Παπαδούκας ενώ ο Ανδρέας Πυλαρινός διευθύνει την ορχήστρα. Τέλος, τους φωτισμούς υπογράφει η Ελευθερία Ντεκώ.

Νίνο Ρότα, ένας σπουδαίος Μιλανέζος
Γεννημένος στο Μιλάνο, στις 3 Δεκεμβρίου του 1911, ο συνθέτης Νίνο Ρότα έχει ταυτίσει το όνομά του με την κινηματογραφική μουσική αφού μετρά περισσότερες από εκατό ταινίες στις οποίες έχει γράψει τη μουσική. Στο ενεργητικό του έχει ακόμα δέκα όπερες, πέντε μπαλέτα και αρκετές συμφωνικές συνθέσεις. Από γονείς μουσικούς, άρχισε από μικρή ηλικία τις σπουδές του στο ωδείο της γενέτειράς του. Με την προτροπή ενός δασκάλου του, συνέχισε τις σπουδές του στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου και έμεινε για τρία χρόνια, πριν επιστρέψει στην Ιταλία. Την πρώτη μουσική για ταινία έγραψε το 1933 για το «Treno Popolare» του Ραφαέλο Ματεράτσο. Γνώρισε τον Φελίνι στις αρχές της δεκαετίας και η συνεργασία τους διήρκησε περίπου τριάντα χρόνια. Πέθανε στις 10 Απριλίου του 1979.

ΠΟΥ & ΠΟΤΕ
«Η Χάρις Αλεξίου στο σινεμά του Νίνο Ρότα»
Με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

«Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος, Αίθουσα «Αντιγόνη» / τηλ. 212 254 0300

Παραστάσεις: 7, 8, 9, 14, 15, 16 Οκτωβρίου 2011
Ωρα έναρξης: 21.00









Πηγή: tovima.gr