Με ή χωρίς τον Κώστα Καζάκο η παράσταση του ιστορικού θεάματος «το Μεγάλο μας Τσίρκο» θα δοθεί από το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας (ΚΘΒΕ) τον ερχόμενο Νοέμβριο. Για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που προκύπτουν (και προυπήρχαν από την περίοδο της ανακοίνωσης του προγραμματισμού τον περασμένο Ιούλιο) η παράσταση -σύμφωνα με ανακοίνωση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ κ.Σωτήρη Χατζάκη θα πραγματοποιηθεί σε συμπαραγωγή με το θέατρο «Ακροπόλ» και τη συμμετοχή του κ. Σταύρου Ξαρχάκου (όπως προβλεπόταν αρχικά).

Η διαφωνία και η ανταλλαγή επιστολών ξεκίνησε όταν το ΚΘΒΕ μετέφερε δυο μήνες νωρίτερα την πρεμιέρα του έργου (είχε ανακοινωθεί ότι το «Μεγάλο μας Τσίρκο» θα ανέβαινε σε σκηνοθεσία του Κώστα Καζάκου τον Ιανουάριο του 2012 και τελικά μεταφέρθηκε για το γ΄ δεκαήμερο του Νοεμβρίου του 2011) παρά τις ενστάσεις που είχε προβάλει στο μεταξύ ο κ.Καζάκος.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Καζάκος αναφέρεται στις επιφυλάξεις και τους κινδύνους (καλλιτεχνικούς και οικονομικούς) που θα εγκυμονούσε ένα τέτοιο εγχείρημα και υπογραμμίζει πως παρότι ο ίδιος πρότεινε ότι για να πετύχει κάτι αντίστοιχο σήμερα -38 χρόνια μετα το ιστορικό ανέβασμα - χρειάζονται τουλάχιστον 50 ηθοποιοί, ειδικός σχεδιασμός τριών σκηνών και τελικά μια φεστιβαλικού τύπου παράσταση - αναβίωση γεγονός που δεν προβλέπεται στους σχεδιασμούς του ΚΘΒΕ.

«Η ιδιαίτερη σχέση μου με την παλιά παράσταση, δεν μου επιτρέπει άλλη αντιμετώπιση.Με στενοχωρεί μόνο το γεγονός ότι μέχρι και τις τελευταίες μέρες, στις ανακοινώσεις του Κ.Θ.Β.Ε., εμπλέκεται το όνομά μου, ως υπεύθυνου της παράστασης» τονίζει στην ανακοίνωση του ο κ.Κώστας Καζάκος.

«Η διαφωνία του κ. Κώστα Καζάκου για τη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη παράσταση κινήθηκε σε επίπεδο οικονομικό και καλλιτεχνικό. Οι απόψεις του για το έργο, σεβαστές και η εκτίμησή μας στο πρόσωπό του δεδομένη.

Όμως, κάθε κείμενο εμβιώνεται από τις καινούργιες γενιές και επαναπροσδιορίζεται στον χώρο και στον χρόνο γιατί αυτό είναι δικαίωμα και υποχρέωση της Τέχνης του Θεάτρου.

Για τους λόγους αυτούς, το Κ.Θ.Β.Ε. προχωρεί σε συμπαραγωγή με το θέατρο «Ακροπόλ» στο ανέβασμα του έργου με την τιμητική για εμάς συμμετοχή του κ. Σταύρου Ξαρχάκου, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί» τονίζεται στην ανακοίνωση του ΚΘΒΕ που υπογράφει ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης.