Τη δουλειά του επάνω στις δύο κλασικές κωμωδίες του Αριστοφάνη «Αχαρνής» και «Πλούτος» παρουσιάζει ο Διονύσης Σαββόπουλος στις 25 Σεπτεμβρίου (στις 21.00) στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Τα έσοδα της παράστασης, θα διατεθούν υπέρ του Ταμείου Υποτροφιών των Αρσακείων Σχολείων, με σκοπό την παροχή μερικών ή ολικών απαλλαγών από δίδακτρα σε οικογένειες μαθητών που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα.

«Η εκδήλωση αυτή έχει πολυσήμαντο χαρακτήρα καθώς έρχεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την χώρα» δήλωσε νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Αφού αναφέρθηκε εν συντομία στην εκπαιδευτική προσφορά των Αρσακείων Σχολείων, μίλησε με θερμά λόγια για τον Διονύση Σαββόπουλο ο οποίος απεδέχθη την πρότασή του να συμμετάσχει σε μια «κοινωνική και παιδευτική προσπάθεια» όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Οταν μου έγινε η πρόταση ομολογώ πως αισθάνθηκα χαρά αλλά και αμηχανία» είπε από την πλευρά του ο ίδιος ο Διονύσης Σαββόπουλος. «Επρόκειτο για έργο που έχω να παίξω χρόνια, είναι πολυπρόσωπο και να πω και την αλήθεια είχα και κάτι άλλο να κάνω. Η σύζυγός μου με παρότρυνε...» συνέχισε προτού μιλήσει γι΄αυτήν καθεαυτήν τη σχέση του με τα έργα.

Οι κατά Σαββόπουλο «Αχαρνής» πρωτοπαρουσιάστηκαν στην μπουάτ «Ρήγας» της Πλάκας τον Δεκέμβρη του 1976 και κυκλοφόρησαν σε δίσκο το φθινόπωρο του 1977 (Lyra).

Για την έτερη κωμωδία του Αριστοφάνη, τον «Πλούτο», ο Διονύσης Σαββόπουλος έγραψε τη μουσική και μετέφρασε τα χορικά το 1985 για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Επίδαυρο το ίδιο εκείνο καλοκαίρι σε σκηνοθεσία Λούκα Ρονκόνι και κυκλοφόρησε σε δίσκο το 1996 (Universal).

Η μουσική και τα τραγούδια από αυτές τις δύο κωμωδίες του Αριστοφάνη παρουσιάζονται τώρα σε μορφή υπαίθριας συναυλίας από τον ίδιο τον Διονύση Σαββόπουλο και 20 μουσικούς, χορευτές και τραγουδιστές. Στη συναυλία συμμετέχει και ο Μουσικός Ομιλος των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα ακουστούν, επίσης, γνωστά τραγούδια του Διονύση Σαββόουλου από το Φορτηγό, το Περιβόλι του Τρελού, το Βρώμικο Ψωμί, τα Δέκα Χρόνια Κομμάτια, τη Ρεζέρβα, τα Τραπεζάκια Εξω και τον Χρονοποιό.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά το Ηρώδειο η προοπτική είναι να παρουσιαστεί η εν λόγω παράσταση και στα Τίρανα όπου, ως γνωστόν, λειτουργεί κι εκεί Αρσάκειο Σχολείο.


Πηγή: tovima.gr