Τη μεγαλύτερη, σε όγκο και σε έργα που δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί, αναδρομική του ζωγράφου Αγήνορα Αστεριάδη ετοιμάζει το Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς.
Μια αναδρομική που αποκρυπτογραφεί το πολύπλευρο έργο του και αποτολμά την παρουσίαση της δουλειάς του σε χρονικές περιόδους που δεν είχε κάνει ο ίδιος. Επίσης φέρνει στο προσκήνιο έναν σημαντικό εκπρόσωπο, αλλά κάπως παραγνωρισμένο, της περιλάλητης γενιάς του '30.

Ο Αγήνωρ Αστεριάδης (1898-1997) ανήκει στη γενιά του '30, που αναζήτησε την ελληνικότητα μέσα από διάφορους δρόμους. Η ηλικία του, καθώς ήταν λίγο μεγαλύτερος από άλλους, προβεβλημένους της ίδιας γενιάς, και η επιλογή του να μην έχει άλλη παρουσία έξω από την τέχνη και το εργαστήριό του τον κράτησαν στο παρασκήνιο, σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης Ειρήνη Οράτη. Αυτό δεν μειώνει την αξία του ζωγραφικού του έργου, προσανατολισμένου κυρίως στη τοπιογραφία, της υπαίθρου και της πόλης. Τη θεματική αυτή ο Αστεριάδης πραγματεύτηκε σε όλη του τη ζωή και ανέδειξε σε σπουδαίο κεφάλαιο της ελληνικής ζωγραφικής. Η ελληνικότητα των παραστάσεων και των τόπων είναι αναγνωρίσιμα, ειδικά όταν προέρχονται από τον Θεσσαλικό Κάμπο, την πατρίδα του.

Περίπου τριάντα ακουαρέλες της περιόδου 1925-1930, που θα παρουσιαστούν ξεχωριστά, συγκεντρώνουν τις επιρροές του, βασικά από τον Λεζέ, τον Σεζάν και λιγότερο τον Ματίς, και έχουν διαφορετικό ύφος από τη ζωγραφική του. Στη ζωγραφική του, όπως και άλλοι της γενιάς του '30, συνδύασε στοιχεία της μοντέρνας τέχνης με τα αποθέματα της παραδοσιακής εικαστικής εμπειρίας, κυρίως της βυζαντινής και της λαϊκής ζωγραφικής.

Συλλογές
Γύρω στα 130 έργα (ζωγραφική, χαρακτικά, σχέδια, λευκώματα) του Αγήνορα Αστεριάδη θα δούμε από 23 του μήνα έως 20 Νοεμβρίου. Περίπου κατά το ένα τέταρτο δεν έχουν ξαναεκτεθεί, καθώς βγαίνουν για πρώτη φορά από τις συλλογές των απογόνων του, δύο ανιψιών του.

Τα υπόλοιπα προέρχονται από την Εθνική Πινακοθήκη κι άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, ανάμεσά τους και τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Συλλογή Κατσίγρα, η οποία κατέχει γύρω στα 30 έργα Αστεριάδη, από δύο δωρεές, του ιδίου και της οικογένειάς του, μετά τον θάνατό του. Ο Δήμος Λάρισας, τη διετία 1997-1998, παρουσίασε μια αναδρομική έκθεση του Αστεριάδη σε Αθήνα, Λάρισα και Πάτρα. Το 1976, η Εθνική Πινακοθήκη είχε φιλοξενήσει μεγάλη αναδρομική, με έργα που είχε ο ίδιος επιλέξει, έναν χρόνο πριν από τον θάνατό του. Ο Αστεριάδης αγιογράφησε ναούς, εικονογράφησε βιβλία λογοτεχνικά και σχολικά, δείγματα των οποίων θα δούμε στην έκθεση.
πηγή: ethnos.gr