Η επέτειος του θανάτου της Μαρίας Κάλλας, ακόμη κι αν πέρασαν 34 χρόνια, δεν περνά απαρατήρητη. Περισσότερα από 1.000 άτομα έδωσαν το «παρών» το Σάββατο στον δροσερό κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για να παρακολουθήσουν, καθισμένοι στο γρασίδι, τη ζωντανή μετάδοση συναυλίας με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, από την Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Ερμήνευσαν υπό την διεύθυνση του Ισίν Μετίν αποσπάσματα από τα έργα που θα παρουσιαστούν στο Θέατρο Ολύμπια και την Αίθουσα Τριάντη στο Μέγαρο την καλλιτεχνική περίοδο 2011-12, όπως το «Ελιξίριο του έρωτα» και τον «Φάουστ» με σολίστες τους Γιάννη Χριστόπουλο, Μαρία Μητσοπούλου και Γωγώ Ηλιοπούλου.

Προηγουμένως, τη νύχτα ακριβώς της επετείου (Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου), άλλα 700 και πλέον άτομα αψήφησαν το «άβατον» (λόγω εγκληματικότητας) της οδού Τοσίτσα και συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για το αφιέρωμα στην Ντίβα Μαρία Κάλλας στο πλαίσιο Καλλιτεχνικής Δράσης της ΕΛΣ με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων.

Οι Ειρήνη Καράγιαννη, Αντωνία Καλογήρου, Γιούλη Καραγκούνη και Λουκία Σπανάκη, με τον Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο και τη Μαργαρίτα Βαρλάμου στην αφήγηση, ερμήνευσαν αποσπάσματα από όπερες που είχε ερμηνεύσει η Μαρία Κάλλας: «Κουρέας της Σεβίλλης», «Η δύναμη του πεπρωμένου», «Αΐντα», «Τραβιάτα», «Τροβατόρε», «Τόσκα», «Νόρμα».

Πηγή: tanea.gr