Η ζωή, το έργο και η πορεία του Γιώργου Σεφέρη, από την ημέρα της γέννησής του μέχρι και τον θάνατό του παρουσιάζεται στην έκθεση πολυμέσων που ξεκινά σήμερα με τίτλο: «Γιώργος Σεφέρης: Ποιητής και Πολίτης», στον εκθεσιακό χώρο ΑRTOS της Λευκωσίας. H έκθεση γίνειται με αφορμή τα σαράντα χρόνια από το θάνατο του ποιητή και έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ο Νομπελίστας ποιητής όχι μόνο έζησε στην Κύπρο, αλλά και η ίδια η Κύπρος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μερικά από τα μεγαλύτερα ποιήματά του.

Η έκθεση (φωτογραφικό υλικό και βίντεο - εγκαταστάσεις) έχει ήδη παρουσιαστεί στη βιβλιοθήκη της Φρανκφούρτης, στη Σμύρνη, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου για το Γιώργο Σεφέρη, στο Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού στο Πεκίνο στα πλαίσιο των δράσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2008 στην Κίνα, στην Αθήνα και σε μεγάλο αριθμό πόλεων της Ελλάδας, καθώς και στην Κωνσταντινούπολη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου.

Θα προλογίσουν ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γραμμάτων και Πολιτιστικών Δράσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας Αθανάσιος Μαράντος, και ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της ΚύπρουΠαύλος Παρασκευάς.

Η έκθεση διοργανώνεται από το κυπριακό ίδρυμα "ARTOS" σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας και την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο και εντάσσεται σε μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο "Ταξίδι στο Χρόνο: Γιώργος Σεφέρης, Ποιητής και Πολίτης.

Μετά τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθεί η θερινή προβολή ντοκιμαντέρ του Κύπριου σκηνοθέτη Ανδρέα Πάντζη με τίτλο "Ο Σεφέρης στη χώρα της έκλειψης".

Το ντοκιμαντέρ είναι ένα οδοιπορικό πάνω στις πηγές έμπνευσης του μεγάλου νομπελίστα ποιητή Γεώργιου Σεφέρη στην κατεχόμενη σήμερα Κύπρο, μια προσπάθεια να βρεθεί η σχέση μεταξύ των φωτογραφιών και των ποιημάτων του.

Τέλος, το Ίδρυμα ARTOS, η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο και ο Δήμος Λευκωσίας οργανώνουν συναυλία μελοποιημένων έργων του Γιώργου Σεφέρη με τον Γιώργο Καλογήρου και την Αργυρώ Χριστοδούλου την Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου( 20.30) στο υπαίθριο θέατρο της Πύλης Αμμοχώστου.

Πηγή: ΑΠΕ