Θέατρο, μουσική, σύγχρονος χορός και εκθέσεις αποτελούν το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα που θα φιλοξενήσει στους χώρους του, τον Οκτώβριο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (ΙΜΚ). Το κοινό, σε πολύ προσιτές τιμές, θα έχει τη δυνατότητα ν' απολαύσει σημαντικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Ίδρυμα.

Πρόγραμμα

Το παγκοσμίου φήμης Κέντρο Θεατρικής Πρακτικής Gardzienice, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος της πολωνικής προεδρίας της ΕΕ, επισκέπτεται την Αθήνα για να παρουσιάσει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, την ταινία «Ιφιγένεια εν Α…» και τη Δευτέρα και Τρίτη 17 και 18 Οκτωβρίου την παράσταση «Ιφιγένεια εν Τ…», πλαισιωμένα από εικαστική εγκατάσταση της γλύπτριας-αρχιτέκτονος Χριστίνας Παπαγεωργίου.

Το Gardzienice ιδρύθηκε το 1977 και γρήγορα αναγνωρίστηκε ως ένα από τα πιο σημαντικά και με διεθνή επίδραση κέντρα του παγκοσμίου θεάτρου.

Σάββατο 15 Οκτωβρίου

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις 21:00, θα προβληθεί η ταινία «Ιφιγένεια εν Α…», βασισμένη στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη, που γυρίστηκε το 2008 σε σημαντικούς χώρους γύρω από τον Παρνασσό (Δελφούς, Κακιά Σκάλα, στην πεδιάδα της Αγίας Τριάδας, στις Φαιδριάδες, στο νησάκι απέναντι από το Γαλαξίδι, στο Κωρύκειο Άνδρο), με τη συμμετοχή ηθοποιών του θιάσου αλλά και μουσικών, Ελλήνων φοιτητών δραματικών σχολών, κατοίκων της περιοχής.

Στην ταινία ακούγονται πολωνικά, αρχαία ελληνικά και αγγλικά, ενώ υπάρχουν αγγλικοί υπότιτλοι.
Είσοδος ελεύθερη.

Δευτέρα και Τρίτη 17 και 18 Οκτωβρίου

Τη Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Οκτωβρίου, στις 21:00, το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την παραγωγή του Gardzienice «Ιφιγένεια εν Τ…», σε σκηνοθεσία Wlodzimierz Staniewski. Η παράσταση βασίζεται στο έργο του Ευριπίδη (και ένα από τα πιο αγαπημένα του Αριστοτέλη) «Ιφιγένεια εν Ταύροις» και στην ερμηνεία του πολωνικού θιάσου διακρίνονται μεγάλα σύγχρονα ζητήματα, όπως το θέμα της ευσέβειας, τα διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης της σύγχρονης Ευρώπης, όπως και μια επίκαιρη, προφητική ίσως, ερμηνεία της παρούσας ευρωπαϊκής κρίσης.

Οι γλώσσες που ακούγονται στην παράσταση είναι πολωνικά, αγγλικά και αρχαία ελληνικά και υπάρχουν υπέρτιτλοι στα νέα ελληνικά.

Εισιτήριο: 15€,10€ Μειωμένο (Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ), Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ), Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, Κάρτας Πολιτισμού, ΑμΕΑ, Άνω των 65 ετών).

  
ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

15 - 27 Οκτωβρίου

Αφιέρωμα / Προσκύνημα Κωρύκειον Άνδρο

Το 2008, η γλύπτρια-αρχιτέκτονας Χριστίνα Παπαγεωργίου ακολούθησε, σε μια πολύωρη πορεία μέσα από τα δύσβατα Δελφικά βουνά, την αρχαία διαδρομή προς το Κωρύκειο Άνδρο καταγράφοντας το δρώμενο του διεθνούς φήμης Πολωνού σκηνοθέτη Wlodzimierz Staniewski. Το Κωρύκειο Άνδρο είναι μια σπηλιά που σύμφωνα με μελέτες αποτελούσε το μυθολογικό σπίτι του αρχαίου θεού Πάνα και των Νυμφών.

Η εγκατάσταση της Χριστίνας Παπαγεωργίου είναι μια πορεία στο χώρο και το χρόνο. Χάρτες, φωτογραφικό υλικό, αποτυπώματα σε πηλό από την πανίδα της περιοχής, σπόροι φυτών, αθλητικά παπούτσια των σύγχρονων προσκυνητών, ηχητικό υλικό από την ανάβαση, αλλά και σκίτσα από το ίδιο το δρώμενο, συνθέτουν ένα παλίμψηστο στο οποίο αποτυπώνεται η συλλογική εμπειρία και διακρίνονται οι διαφορετικές χρονικές περίοδοι και οι μετασχηματισμοί μιας αρχαίας τελετής για την αναγέννηση και το θάνατο.

Ώρες λειτουργίας Δ-Κ 18:00 - 22:00. Είσοδος ελεύθερη.

  
ΘΕΑΤΡΟ

Από Τετάρτη 5 έως Κυριακή 9 Οκτωβρίου, στις 21:00
«Παράδεισος, Τελευταία Θέση»

Σε σύλληψη - σκηνοθεσία Χριστόφορου Αντωνιάδη

Δύο γυναίκες στον προθάλαμο του Παραδείσου διεκδικούν τη μοναδική θέση που έχει απομείνει. Η μια έχει τις ρίζες της στο αρχαίο δράμα και η άλλη είναι μια από τις πιο σκοτεινές ηρωίδες του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Μάχονται για τη σωτηρία της ψυχής τους.

Εισιτήριο: 15€ ,10€ μειωμένο.

  
Από Τετάρτη 5 έως και Κυριακή 9 Οκτωβρίου

«Το Γάλα»

«Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη με το θίασο της Άννας Βαγενά, μια από τις σημαντικότερες παραστάσεις και τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων, κάνει έναρξη του πέμπτου χρόνου παραστάσεων στις 5 Οκτωβρίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

«Το γάλα» είναι η ιστορία μιας μητέρας μετανάστριας από την πρώην Σοβιετική Ένωση, με δύο γιους, ο ένας εκ των οποίων πάσχει από σχιζοφρένεια, οι οποίοι προσπαθούν να προσαρμοσθούν και να επιβιώσουν στην Ελλάδα.

Εισιτήριο: 20€, Προαγορά εισιτηρίων 15€ και15€ φοιτητικό.

  
Από Τετάρτη 12 έως Κυριακή 23 Οκτωβρίου

«Σκοτεινό Σπίτι» του Νeil LaΒute σε σκηνοθεσία Χρήστου Λύγκα

Το «Σκοτεινό σπίτι» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Lortel Theatre στη Νέα Υόρκη και πραγματεύεται την ιστορία δύο αδελφών, οι οποίοι βιώνουν ο καθένας από τη δική του πλευρά μια υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης: στον αυλόγυρο μιας ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής τα δύο αδέλφια έρχονται αντιμέτωπα με την αλήθεια.

Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:30.

Εισιτήριο: 13€, 9€ φοιτητικό.

Από 17 Οκτωβρίου έως και 20 Δεκεμβρίου

«Καταλόγια ΙΙ» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Οικονομίδη

(Μουσικο-θεατρική παράσταση)

Μια τελετουργική παράσταση τριών ελληνικών παραλογών με κοινό θέμα τη θυσία. Ένα δρώμενο με τη συμμετοχή κούκλας, ανθρώπου και μουσικής.

Μια παράσταση που παρουσιάστηκε ήδη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (με τις τρεις πρώτες παραλογές) και απέσπασε αφενός διθυραμβικές κριτικές από τους ειδικούς, αφετέρου κατόρθωσε να κάνει το κοινό να την αγαπήσει. Εισιτήριο: 13€, 9€ μειωμένο.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στις 20:30

«Πλούτος» του Αριστοφάνη

To IMK υποστηρίζει και την ερασιτεχνική θεατρική δημιουργία «Πλούτος» του Αριστοφάνη σε σύγχρονη ελεύθερη ανάγνωση από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιτωλικού.

Η παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη ανέβηκε το καλοκαίρι του 2011 σε ελεύθερη διασκευή - προσαρμογή κειμένων σε σύγχρονη μορφή-ανάγνωση, του Χρίστου Λάτσινου, ειδικά για τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου «Το Αιτωλικό».

Εισιτήριο: 5€

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ

Παρασκευή 21 και Σάββατο 22 Οκτωβρίου, στις 21:00

Ομάδα Χορού Ασώματες Δυνάμεις

«Το σχήμα της απουσίας»

Η χορογράφος Μάχη Δημητριάδου - Lindahl με την ομάδα της Ασώματες Δυνάμεις έρχεται από την Κύπρο και παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το έργο της Το Σχήμα της Απουσίας, ένα αφιέρωμα στους Αγνοούμενους της Κύπρου.

Εισιτήριο: 12€ ενιαίο, 10€ μειωμένο.

  
ΜΟΥΣΙΚΗ

10 Οκτωβρίου 2011, στις 21:00

«2011 Ελλάδα - Κορέα - 50 Χρόνια Διπλωματικών Σχέσεων»

Συναυλία του κορεατικού μουσικού συνόλου TIMF Ensemble προς τιμήν της 50ής επετείου από την έναρξη διμερών διπλωματικών επαφών Ελλάδας - Κορέας και για τη γνωριμία του ελληνικού κοινού με τον πολιτισμό της Κορέας.

Το μουσικό σύνολο TIMF εκπροσωπεί τη σύγχρονη μουσική παραγωγή της Κορέας. Εισιτήριο: 10€ ενιαίο.

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Από Δευτέρα 3 έως Δευτέρα 10 Οκτωβρίου

«Impressions» της Revati Kapoor

Χρώματα και μυρωδιές από την Ινδία. Ανθρώπινες μορφές σε καθημερινές σκηνές, άλογα που καλπάζουν γεμάτα ενέργεια και δύναμη, γαλήνια τοπία, σε απαλούς παστέλ τόνους, και την ομορφιά της φύσης, παρουσιάζει η ζωγράφος Revati Kapoor στην έκθεσή της Impressions, με λάδια και ακρυλικά (είσοδος ελεύθερη).

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τετάρτη 12 έως Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

«The corporate series»

Η πρώτη έκθεση φωτογραφίας του Τάκη Τσαντίλη, με τίτλο «The corporate series» διοργανώνεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο πλαίσιο του «Athens Photo Festival: 11», σε επιμέλεια Δημήτρη Ξανθούλη.

Η έκθεση «The corporate series» περιλαμβάνει φωτογραφίες από τη Νέα Υόρκη-Μανχάταν, όπου ο φωτογράφος περιφέρεται φωτογραφίζοντας τη νύχτα (είσοδος ελεύθερη).

Από Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου έως Κυριακή 6 Οκτωβρίου


Η φωτογράφος Αλεξάνδρα Χατζηορδάνη εκθέτει το υλικό από την πολυετή συνεργασία της με το θεατρικό οργανισμό «Πρώτες Ύλες» του σκηνοθέτη και ηθοποιού Χρίστου Λύγκα( είσοδος ελεύθερη).

Τα εισιτήρια των εκδηλώσεων προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος), Δευτέρα - Παρασκευή 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν από την παράσταση και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC.