Ευρωπαϊκά βραβεία για τη χρήση χαλκού στη μοντέρνα αρχιτεκτονική


Η χρήση του χαλκού στην αρχιτεκτονική και η επίδρασή του στον σύγχρονο σχεδιασμό, επιβραβεύτηκε στο πρόσωπο τριών αρχιτεκτόνων για πρόσφατα έργα τους στην Φιλανδία, το Βέλγιο και την Γερμανία, που ανακηρύχθηκαν νικητές των 15ων Αρχιτεκτονικών Ευρωπαϊκών Βραβείων Χαλκού. Η τελετή απονομής των βραβείων, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες, στις 27 Σεπτεμβρίου. Οι συμμετοχές ήταν συνολικά 66, ο μεγαλύτερος αριθμός από ποτέ, σύμφωνα με τους διοργανωτές στην ιστορία αυτών των βραβείων.

Πρώτος νικητής, ανακηρύχτηκε ο Αvanto Arkkitehdit, για τον άκρως εντυπωσιακό, σύμφωνα με την επιτροπή, χειρισμό του υλικού στην εκκλησία Σεν Λόρενς στο Βάνταα της Φινλανδίας και στο κοιμητήριο της εκκλησίας.

«Συγκεκριμένα, ο χαλκός χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία ενός γαλήνιου περιβάλλοντος, πένθιμου αλλά και αισιόδοξου, προετοιμάζοντας το ανάλογο σκηνικό της κηδείας και του αποχωρισμού», τονίζει η επιτροπή στο σκεπτικό της βράβευσης.

Το δεύτερο βραβείο απέσπασε ο αρχιτέκτονας Φίλιπ Σμιτ για την μοντέρνα του παρέμβαση στο Musee d’Art de la Ville στη Villa Vauban του Λουξεμβούργου.

Η κριτική επιτροπή, εντυπωσιάστηκε από τις νέες προσθήκες στο υφιστάμενο μουσείο τέχνης.

Το τρίτο βραβείο κέρδισε η κατοικία των αρχιτεκτόνων Φριτς και Σλούτερ στο Seeheim (Ζιχάιμ) της Γερμανίας, η οποία «άλλαξε το παραδοσιακό αρχέτυπο της προαστιακής κατοικίας (βίλας).

Η ικανότητα με τον τρόπο που τα προ-οξειδωμένα πάνελ χαλκού χρησιμοποιήθηκαν για τη διακόσμηση του εξωτερικού χώρου, δημιούργησε ένα εξαιρετικά ομοιόμορφο κάλυμμα», αναφέρει το σκεπτικό της βράβευσης.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο