Ήταν Οκτώβριος του 1991, όταν ήχησαν για πρώτη φορά στην Αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τα έγχορδα της Καμεράτα. Στο πόντιουμ βρισκόταν ο αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός της διευθυντής, Αλέξανδρος Μυράτ. Το νεοσύστατο τότε σύνολο μουσικής δωματίου ίδρυσε ο Σύλλογος "Οι Φίλοι της Μουσικής", με πρωτοβουλία του Χρήστου Λαμπράκη σε συνεργασία με τον βιολονίστα Δημήτρη Σέμση.

Από τότε μέχρι σήμερα, η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικήςέχει διαγράψει μία σπουδαία καλλιτεχνική πορεία εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

Είκοσι χρόνια μετά, η Ορχήστρα εγκαινιάζει τις φετινές εμφανίσεις της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με μία "επετειακή" συναυλία, την πρώτη του Κύκλου "Μετατροπίες" για τη νέα περίοδο, την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου (8:30 το βράδυ), στην Αίθουσα "Δημήτρης Μητρόπουλος".

Πλαισιώνοντας δύο σπουδαίες Ελληνίδες σολίστ, την Αρετή Ζούλα (βιολί) και την Αγγέλα Γιαννάκη (βιόλα), η Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της πρώτης εκείνης συναυλίας της, δύο δεκαετίες μετά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Συγκεκριμένα θα ερμηνεύσει έργα των Οτορίνο Ρεσπίγκι, Κουρτ Ατερμπεργκ και Λούντβιχ βαν Μπετόβεν . Την ορχήστρα θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Αλέξανδρος Μυράτ.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κύκλου "Μετατροπίες" που στόχο έχει να προτείνει στο κοινό ποικίλους, εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με τη μουσική.