Πριν από μερικά χρόνια το ελληνικό σινεμά ήταν στην κυριολεξία απών από το φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Εφέτος όμως, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Πιο πλούσιες από ποτέ δείχνουν οι δραστηριότητες που θα αφορούν τον ελληνικό κινηματογράφο κατά την διάρκεια διεξαγωγής της 52ης διοργάνωσης, από 4 ως τις 13 Νοεμβρίου. Περισσότερες από 20 ταινίες θα πάρουν μέρος σε διάφορες ενότητες του Φεστιβάλ (Διεθνές Διαγωνιστικό, Ελληνικές Ταινίες 2011, Ελληνικές Συμπαραγωγές, Ειδικές Προβολές, Αγορά), 12 εκ των οποίων θα πραγματοποιήσουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικότερα:
>Τα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού θα διεκδικήσουν φέτος οι ταινίες «J. Α. C. Ε.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη (που έχει επιλεγεί και για το φεστιβάλ του Τόκιο) και «Παράδεισος» του Παναγιώτη Φαφούτη.
>Ειδικές προβολές θα πραγματοποιήσουν στη Θεσσαλονίκη, η νέα ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, «Man at Sea» (η οποία ολοκληρώνει το πλήρες αφιέρωμα του φεστιβάλ στο δημιουργό) αλλά και η πρόσφατα βραβευμένη στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, ταινία του Φίλιππου Τσίτου, «Άδικος Κόσμος».

>Πρεμιέρα στο φεστιβάλ θα πραγματοποιήσουν επίσης οι ταινίες «Magic Hour» του Κώστα Καπάκα, «Η πόλη των παιδιών» του Γιώργου Γκικαπέππα, «Σωτηρία» του Ιάσονα Τζαβέλλα, «Σούπερ Δημήτριος» του Γιώργου Παπαιωάννου και «F. L. S.» του Θάνου Τσαβλή.

>Τρεις ελληνικές συμπαραγωγές, θα κάνουν επίσης πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη: «Η Αφροδίτη στην αυλή» του Τηλέμαχου Αλεξίου (Ελλάδα - Γερμανία), «Το κορίτσι με τα μεγάλα μάτια» του Αλέξη Τσάφα (Ελλάδα, Πράσινο Ακρωτήρι) και «Loveless Zoritsa» των Χριστίνας Χατζηχαραλάμπους και Ράντοσλαβ Πάβκοβιτς (Ελλάδα, Σερβία, Κύπρος, Πολωνία)

>Στην Αγορά του 52ου Φεστιβάλ, θα προβληθούν σε market screenings για επαγγελματίες και δημοσιογράφους, οι ταινίες: 3ος Κόσμος του Βασίλη Μπλιούμη, «Πανταχόθεν Ελεύθεροι» του Σπύρου Βρεττού, «Ο άνθρωπος που δε μιλούσε» του Βαγγέλη Ρικούδη, «Βίοι Αγίων» του Γιάννη Σολδάτου, «Οι δαιμονισμένοι» του Γιώργου Μπακόλα, «Περί έρωτος λόγοι - Συμπόσιο του Πλάτωνα» του Δημήτρη Μακρή, «Σαπίλα, ξεφτίλα και τεκίλα» του Νίκου Ζερβού, «Athens through the mobile eye» του Άγγελου Θεοδωρόπουλου και «Breakdown reward» του Ηλία Γεωργόπουλου.

Τέλος, για πρώτη φορά εφέτος, το φεστιβάλ αποφάσισε να εντάξει στις προβολές της αγοράς για επαγγελματίες και δημοσιογράφους, ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρώτη δημόσια προβολή. Κατ' αυτόν τον τρόπο δίνει στους δημιουργούς την ευκαιρία να βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, να προωθήσουν το έργο τους και να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία και τις δυνατότητες των αναπτυξιακών δράσεων της Αγοράς. Ανάμεσα στις ταινίες αυτές συγκαταλέγονται οι: «Wasted Youth» των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Γιάν Βόγκελ, «Αμνηστία» του Μπουγιάρ Αλιμάνι, «Fish & Chips» του Ηλία Δημητρίου, «4ever» του Γιώργου Πυρπασόπουλου, «Τρεις μέρες ευτυχίας» του Δημήτρη Αθανίτη, «Κόκκινος Ουρανός» της Λάγιας Γιούργου, «Κωλόπαιδα» του Στέλιου Καμίτση, και «Δεμένη Κόκκινη Κλωστή» του Κώστα Χαραλάμπους.


πηγή: tovima.gr