Οι περικοπές στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η δυσαρέσκεια των Ελλήνων κινηματογραφιστών, αλλά και η αναγέννηση του ελληνικού σινεμά αποτελούν μερικά από τα θέματα που εξετάζει σε δημοσίευμά του το κινηματογραφικό έντυπο Variety. Την ίδια ώρα, οι Έλληνες σκηνοθέτες συνεχίζουν τα ταξίδια τους στα διεθνή κινηματογραφικά Φεστιβάλ. Οι Άλπεις θα προβληθούν στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου, ενώ το J.A.C.E. του Μ.Καραμαγγιώλη ετοιμάζει βαλίτσες για Τόκιο.

«Η κρίση αποκάλυψε την δομική ανεπάρκεια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με το σινεμά» δηλώνει ο Φίλιππος Τσίτος, σκηνοθέτης του Άδικου Κόσμου στο περιοδικό Variety.

Σύμφωνα με το Variety, το ΕΚΚ υπόσχεται κονδύλια στους Έλληνες κινηματογραφιστές, αν και εδώ και δύο χρόνια δεν τους έχει δώσει ούτε ένα ευρώ.

Ο Φ.Τσίτος αναφέρει ότι το ΕΚΚ δεν διαθέτει ούτε το ποσό που καλύπτει το 20% του προϋπολογισμού μιας ταινίας που απαιτείται από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και εταιρίες.

Το Variety, το οποίο προσπάθησε να επικοινωνήσει με το Κέντρο Κινηματογράφου -χωρίς αποτέλεσμα-, αναφέρει ότι το ΕΚΚ θεωρείται από τη νέα γενιά σκηνοθετών ως «άντρο ευνοιοκρατίας και γραφειοκρατίας».

Το περιοδικό προσθέτει ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι προς το παρόν ασφαλές, εξαιτίας των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ωστόσο, προσθέτει ότι άλλοι οργανισμοί δεν ήταν τόσο «τυχεροί».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο κλείσιμο του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο, καθώς και της ΕΡΤ1.

«Η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε κλείσει άλλους άχρηστους οργανισμούς, αντί να εγκαταλείψει ιδρύματα που έχουν να κάνουν με την εθνική μας κουλτούρα, σε ό,τι αφορά ταινίες, τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και οπτικοακουστικό υλικό» δηλώνει ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης στο Variety.

Ωστόσο, το συμπέρασμα είναι κάπως ενθαρρυντικό. Διά στόματος Κ.Γιάνναρη, η αναγέννηση του ελληνικού σινεμά συμβαίνει σε μια περίοδο εθνικής κρίσης, κάτι που μπορεί να αποτελέσει ακόμα περισσότερο πηγή έμπνευσης.

Ταξιδεύουν στα Φεστιβάλ
Εν τω μεταξύ, οι ελληνικές ταινίες συνεχίζουν να προβάλλονται στα διεθνή Φεστιβάλ. Οι Άλπεις του Γιώργου Λάνθιμου θα προβληθούν στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου που ξεκινά στις 12 Οκτωβρίου.

Η ταινία είναι, μάλιστα, ανάμεσα στις τοπ επιλογές συντάκτη της εφημερίδας The Guardian για το Φεστιβάλ.

Παράλληλα, στο Τόκιο θα ταξιδέψει το J.A.C.E. του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, το οποίο θα συμμετάσχει στο διαγωνιστικό τμήμα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της ιαπωνικής πρωτεύουσας, που θα διεξαχθεί από τις 22 έως τις 30 Οκτωβρίου.
Πηγή: in.gr