Ταινίες που έχουν κερδίσει το βραβείο Γκόγια καλύτερου Νέου Σκηνοθέτη, παρουσιάζονται κάθε Τρίτη και για τρεις ακόμα εβδομάδες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες, στην οδό Μητρόπολεως 23, στο Σύνταγμα. Σήμερα θα παιχτεί η ταινία «Ο Μπάλας», του σκηνοθέτη Ατσέρο Μάνιας, που γυρίστηκε το 2000. Αφορά τον 12χρονο Πάμπλο, γνωστός με το παρατσούκλι «Μπάλας», που ζει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον συγκρούσεων και βίας. Η συνάντησή του με τον Αλφρέντο, έναν νέο συμμαθητή του, τον βοηθά να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Η ταινία βραβεύτηκε με ακόμα 3 βραβεία Γκόγια, καλύτερης ταινίας, πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού (Χουάν Χοσέ Μπαγιέστα) και καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.

 Στις 18 Οκτωβρίου ακολουθεί η ταινία «Σώος και Αβλαβής», του Χουάν Κάρλος Φρεσναδίγιο (2001), που κέρδισε Βραβείο Γκόγια και για τον πρωτοεμφανιζόμενο ηθοποιό Λεονάρδο Σμπαράλια.

 Στις 25 Οκτωβρίου θα προβληθεί η ταινία «Smoking Room» των Χούλιο Βάλοβιτς και Ρότζερ Γουάλ (2002) και την 1η Νοεμβρίου η ταινία «Τρεις μέρες με την οικογένεια», του Μαρ Κολ (2009), που βραβεύτηκε επίσης με βραβεία Γκαουντί (καλύτερης ταινίας στα καταλανικά, σκηνοθεσίας και γυναικείου πρωταγωνιστικού ρόλου).

Το αφιέρωμα διοργανώνει η Πρεσβεία της Ισπανίας και το Ινστιτούτο Θερβάντες. Όλες οι ταινίες έχουν υποτίτλους στα ελληνικά, η δε είσοδος είναι ελεύθερη.