Στην Πόλη των Απόντων ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας συνδέει τον γεμάτο ζωή κόσμο του παρόντος των ιστορικών συνοικιών με εκείνον των ιστορικών κατοίκων τους. Ταυτόχρονα όμως, παραμερίζοντας τη νοσταλγία και τη μελαγχολία, παραδίνεται στη μαγεία της σημερινής Πόλης, αφήνεται στη χαρά της ανακάλυψης, αγαπά τους μικρόκοσμους που συναντά και αισθάνεται την αγωνία του επερχόμενου τέλους τους. Το τέλος θα έχει, αυτή τη φορά, τη μορφή προγράμματος "αστικής εξυγίανσης". Η έκθεση αυτή δανείζεται τον τίτλο της από το ομώνυμο βιβλίο του, ένα οδοιπορικό με θέμα το χαμένο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της Πόλης.

Ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Cambridge, αλλά παράτησε τη νομική καριέρα με απέραντη ικανοποίηση το 2003 και μετακόμισε στην Πόλη. Η μετοίκηση αυτή ήταν αποτέλεσμα της έλξης που ο χώρος και ο χρόνος της Πόλης άσκησαν πάνω του, ένα δυνατό δέσιμο με την Πόλη που ακόμη διαρκεί.

Έχοντας "πειραματιστεί" σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους, δουλεύει ως δημοσιογράφος σε ελληνικά και βρετανικά μέσα από το 2003. Με βάση του την Πόλη, ζει πια νομαδικά, ανάμεσα στην Πόλη, το Λονδίνο και την Αθήνα, αλλά με την πρώτη ευκαιρία παίρνει το αεροπλάνο για μακρύτερα. Η φωτογραφική μηχανή συνοδοιπόρος του σε κάθε περιπλάνηση, τετράδιο καταγραφής. Προς το παρόν δηλώνει περιηγητής, όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει συγγραφέας.


Χώρος Τέχνης Μελάνυθρος

Ζάππα 4, 11635 Καλλιμάρμαρο, Τηλ: +302103636904, http://www.melanithros.gr


Πηγή: elculture.gr