"Ν' αρνηθείς όλες τις παρηγοριές, ν' απομείνεις μόνος με μονάχα τη δύναμή σου, σε έναν κόσμο που να μην ντροπιάζει την καρδιά σου ..." γράφει στην "Ασκητική" του ο Νίκος Καζαντζάκης. Το φιλοσοφικό αυτό έργο, από τα πιο διάσημα και διαβασμένα έργα του Καζαντζάκη, παρουσιάζεται στο "Θέατρο της Ημέρας" σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία Πάνου Αγγελόπουλου.

Ο Καζαντζάκης άρχισε να γράφει την "Ασκητική" στη Βιέννη και την τελείωσε στο Βερολίνο, τέλος του 1922, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά εποχή. Στο φιλοσοφικό - δοκιμιακό κείμενό του ο διάσημος συγγραφέας μιλά για τον Θεό και τον άνθρωπο, την επιθυμία και τα όνειρα, το πνεύμα και την ύλη, τον στοχασμό και την πράξη, τη ζωή και τον θάνατο.

Οπως αναφέρει ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος, "η "Ασκητική" αποδεικνύεται ένα προφητικό έργο των καιρών μας, που μας παροτρύνει να σιωπήσουμε ώστε να αφήσουμε τον αληθινό εσωτερικό μας κόσμο να ακουστεί, ενώ, παράλληλα, μας εξοικειώνει με τις μεγάλες αγωνίες που μας οδηγούν στα λυτρωτικά συλλογικά οράματα. Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος στις παραινέσεις και τις προκλήσεις του Νίκου Καζαντζάκη". Συνεργάτης σκηνοθέτης είναι η Ανδρομάχη Μοντζολή, η μουσική είναι του Δημήτρη Παπαδημητρίου, τα σκηνικά-κοστούμια της Μάιρας Βαζαίου.

Παίζουν: Γιάννης Θωμάς, Θάλεια Αργυρίου, Δημήτρης Γρηγοριάδης, Σοφία Κομινέα, Λευτέρης Βλάχος, Εύη Καραδήμα.
Πηγή: ethnos.gr