Το «σημαντικότατο» κατά τον Αγγελο Τερζάκη έργο του Αντώνιου Μάτεσι «Βασιλικός», σκηνοθετεί ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ανοίγοντας παράλληλα και την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου για την τρέχουσα σεζόν. «Χτισμένο σοφά», όπως επισημαίνει ο σκηνοθέτης που δέχθηκε με μεγάλη χαρά την πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Χουβαρδά, καθώς είναι γνωστή η αγάπη και η αφοσίωσή του στα νεοελληνικά και σπανίως παιζόμενα θεατρικά. Εργο πολυπρόσωπο που απαιτεί μεγάλο θίασο, ο «Βασιλικός» «έχει μια επαναστατική τάση για την εποχή που γράφτηκε». Γραμμένο το 1832 αναφέρεται στο 1712 ώστε να μπορεί να πει όλα όσα ήθελε, ενώ πρωτοανέβηκε από ερασιτεχνικό θίασο - ακολούθησε ο Φώτος Πολίτης.

«Στην παράστασή μας, ωστόσο, κρατάμε την εποχή που το έγραψε ο Μάτεσις. Με έναν κοινωνικό προβληματισμό εξαιρετικά ενδιαφέρονται κι ένα υπόγειο χιούμορ να το διέπει ακόμα και στις δραματικές του στιγμές, το έργο διαθέτει ειρωνεία και σαρκασμό. Γι΄αυτό άλλωστε και χαρακτηρίζεται ως "δραματική κωμωδία". Εχει όμως καλό τέλος».

Ενα επιπλέον στοιχείο στον «Βασιλικό» είναι η γλώσσα του κειμένου: «Συνδυάζει», επισημαίνει ο Σπύρος Ευαγγελάτος που έχει κάνει και τη δραματουργική επεξεργασία, «στοιχεία διαλεκτικά της εποχής, βενετσιάνικα με ελληνικά, λόγιες επιδράσεις και στοιχεία της κοινής ελληνικής εποχής. Κι όμως η γλώσσα αυτή φαίνεται ως αυτονόητη».

Με ισχυρούς και διαχρονικούς χαρακτήρες ο «Βασιλικός» , το μοναδικό θεατρικό του Μάτεσι διαθέτει και τρία ιντερμέδια.
Mε αφορμή την ερωτική ιστορία ανάμεσα σε έναν νέο κατώτερης τάξης και την κόρη ενός ευγενή, ο συγγραφέας ξεδιπλώνει τη σύγκρουση δύο κόσμων, της παλιάς συντηρητικής φεουδαρχικής τάξης και της νέας αστικής κοινωνίας που αναδύεται και φέρνει φιλελεύθερες ιδέες.

Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 20 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού ΘεάτρουΠηγή: tovima.gr