Την υπέρβαση των ορίων της ανθρώπινης φύσης που καταπονείται στη δίνη μιας ερωτικής παρόρμησης θέτει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης μέσα από τους «Εμπόρους των Εθνών», το δεύτερο μυθιστόρημα του συγγραφέα από τον θάνατο του οποίου συμπληρώνονται εφέτος εκατό χρόνια. Και όλα αυτά την εποχή της βενετικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, λίγο πριν από τη σύγκρουση Ανατολής και Δύσης. Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών , ο Θοδωρής Αμπαζής και η θεατρική ομάδα ΟΠΕRA προτείνουν, μέσα από τη μεταφορά του βιβλίου στο σανίδι, μια σκηνική αφήγηση σε συνδυασμό με τη μουσική. Στόχος τους είναι να αναδειχθεί το κείμενο του 19ου με σύγχρονη θεατρική ματιά. Με το χαρακτηριστικό γλωσσικό ιδίωμα του Παπαδιαμάντη να δεσπόζει, η παράσταση αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την έρευνα και τη διάδοση του μουσικού θεάτρου που επιχειρεί, εδώ και περίπου, μια δεκαετία, η ΟΠΕRΑ. Λόγος, μουσική και σκηνική σύνθεση συνεργάζονται ώστε να φθάσουν σε ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

Παράλληλα, ο χορός διασταυρώνεται με τις ατομικές φωνές, το αφηγηματικό με το δραματικό στοιχείο και το θέατρο με τη μουσική, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και ως οδηγός για μελέτη της πλούσιας συγγραφικής δημιουργίας του.
«Οι έμποροι των εθνών» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από τη θεατρική ομάδα ΟΠΕRΑ ανεβαίνει σε δραματουργική επεξεργασία της Ελσας Ανδριανού, σκηνοθεσία και μουσική του Θοδωρή Αμπαζή, σκηνογραφία της Ελένης Μανωλοπούλου.
Πηγή: tovima.gr