'Ενα ξεχασμένο αριστούργημα, που ανακαλύφθηκε και αποκαταστάθηκε πρόσφατα, «Η Κρητικοπούλα», ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή στην πρώτη πλήρη σκηνική αναβίωσή της ύστερα από 80 χρόνια. Το κύκνειο άσμα του Κερκυραίου συνθέτη Σπύρου Σαμάρα έχει σαν κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης την όμορφη κρητικοπούλα Αρετή, που ντύνεται Μανωλιός για τις ανάγκες τού αγώνα και επιτυγχάνει να αποσπάσει από τον Ενετό Δούκα της Κρήτης προνόμια για τους συμπατριώτες της. 

«Η παράσταση θα προσπαθήσει να τονίσει το κωμικό στοιχείο τής "σχεδόν" σεξπιρικής της πλοκής, τη νεανικότητα και τη φρεσκάδα της ιστορίας της, με απόλυτο σεβασμό στην ελληνικότητα της ταυτότητας της», εξηγεί ο σκηνοθέτης της παράστασης, Πέτρος Ζούλιας, που συνεργάζεται πρώτη φορά με την ΕΛΣ.

Η κωμική αυτή όπερα μιλά για τον έρωτα και την επανάσταση στα χρόνια της ενετοκρατίας. Μέσα από εκπυρσοκροτήσεις, έρωτες, τραγούδια και πεντοζάλη, η Μεγαλόνησος πανηγυρίζει την επανάστασή της και οι πρωταγωνιστές την ένωσή τους.

Το έργο γράφτηκε έναν περίπου χρόνο πριν από το θάνατο του Σαμάρα και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1916 στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών. 'Οπως έχει καταγραφεί στον Τύπο της εποχής, σημείωσε εξαιρετική επιτυχία με τον συνθέτη να επευφημείται στο κατάμεστο θέατρο. Τη δε πρεμιέρα, είχε παρακολουθήσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Το έργο, σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη, θα ανέβει για 10 παραστάσεις, έως τις 29 Απριλίου.

Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει, οι τιμές κυμαίνονται από 15 εως 40 ευρώ.