Μπορεί τα τελευταία χρόνια να μην … βλέπουμε φως, η κατάκτηση όμως της φωτιάς που σήμανε και την απαρχή του Πολιτισμού του ανθρώπου «μετρά» δεκάδες αιώνες. Έτσι, το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού: «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών» για το 2011 , σκέφτηκαν να φέρουν στο φως «μια ιστορία από φως».

«Μια ιστορία από φως, στο φως» τιτλοφορείται η έκθεση που εγκαινιάζεται την ερχόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης και θα διαρκέσει ως τον Ιούνιο του ερχόμενου έτους. 

Η έκθεση παρουσιάζει την εξέλιξη των φωτιστικών μέσων από τη βυζαντινή περίοδο (4ος-15ος αι.) έως τις μέρες μας. Σ αυτούς τους 17 αιώνες καταγράφεται η χρήση της φωτιάς για φωτισμό, όπως συνέβαινε και στην αρχαιότητα, αλλά και η μεγάλη τομή με την επινόηση του ηλεκτροφωτισμού, χάρη στην οποία άλλαξε ριζικά ο τρόπος που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται και χρησιμοποιεί τον τεχνητό φωτισμό. 

Η ιστορία που «διηγείται» η έκθεση ξεκινά από τους πυρσούς και τα δαδιά, τις εστίες και τα λυχνάρια, τα κεριά και τις καντήλες, συνεχίζεται με τις λάμπες πετρελαίου και φτάνει ως το λαμπτήρα πυράκτωσης, γιατί και αυτός «διά του πυρός» λάμπει. 

Για πρώτη φορά μια έκθεση παρουσιάζει πτυχές του τεχνητού φωτισμού, από το λυχνάρι ως τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, προερχόμενα κυρίως από τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της, διερευνώντας πέρα από τη χρηστική και την τεχνολογική, οικονομική, και συμβολική διάστασή τους.

 Πλήθος από λυχνάρια, πήλινα ή μετάλλινα, καντήλες γυάλινες απλές ή αναρτημένες σε πολυκάντηλα, κεριά-μελισσοκέρια πλεκτά, αντιπροσωπεύουν έναν ολόκληρο κόσμο από φωτιστικά μέσα για την ικανοποίηση τόσο των καθημερινών οικιακών, επαγγελματικών και εκπαιδευτικών αναγκών, όσο και των λατρευτικών και ψυχαγωγικών. 

 Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 19.30 το απόγευμα της Δευτέρας 31 Οκτωβρίου στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης (Βας.Ολγας 68).