Το βραβείο Γκονκούρ 2011, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο στη Γαλλία, απονεμήθηκε στον Αλεξίς Ζενί για το πρώτο του μυθιστόρημα «Η γαλλική τέχνη του πολέμου», το οποίο θέτει υπό αμφισβήτηση την κληρονομιά των αποικιακών πολέμων. Ο 48χρονος Ζενί, καθηγητής βιολογίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Λιόν, επελέγη από τον πρώτο γύρο με πέντε ψήφους υπέρ έναντι τριών κατά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ντιντιέ Ντεκουάν, μέλους της κριτικής επιτροπής.

«Η γαλλική τέχνη του πολέμου», ένα έργο με κλασικό, επικό και ορισμένες φορές στομφώδες ύφος, είναι μια εμπνευσμένη ωδή, αιματοβαμμένη και γεμάτη μάχες, ένας στοχασμός πάνω στην εθνική ταυτότητα και τα επτά χρόνια των αποικιακών πολέμων στην Αλγερία και την Ινδοκίνα, που εξακολουθούν να σημαδεύουν σήμερα το γαλλικό πνεύμα. Ήδη έχουν πωληθεί περισσότερα από 56.000 αντίτυπα του μυθιστορήματος.

Με το βραβείο Ρενοντό, το οποίο απονέμεται παραδοσιακά ταυτοχρόνως με το Γκονκούρ, τιμήθηκε φέτος ο Εμανουέλ Καρέρ για το βιβλίο του «Λιμόνοφ», που αποτελεί το πορτρέτο του Εντουάρ Λιμόνοφ, του εκκεντρικού συγγραφέα και ηγέτη του απαγορευμένου κόμματος των εθνικομπολσεβίκων. Ο Καρέρ επελέγη από την κριτική επιτροπή στον δεύτερο γύρο με έξι ψήφους υπέρ έναντι τεσσάρων κατά. Τα έργα του Καρέρ, μεταξύ των οποίων «Τα μαθήματα στο χιόνι» και «Ο εχθρός», έχουν μεταφραστεί σε περίπου 20 γλώσσες.

πηγή: naftemporiki.gr