Σε ηλικία 77 ετών πέθανε στο Λος Αντζελες ο αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγόςΓκίλμπερτ Κέιτς, του οποίου το έργο ως παραγωγού των τελετών απονομής των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Οσκαρ) επισκίασε τις λίγες αλλά καλές κινηματογραφικές ταινίες που είχε σκηνοθετήσει. Ο Κέιτς υπήρξε ο παραγωγός 14 απονομών κατά τη διάρκεια 18 ετών, ενώ ήταν επίσης ο πρόεδρος του Σωματείου Σκηνοθετών Αμερικής. 

Ο Γκίλμπερτ Κέιτς λάτρευε τα Οσκαρ. Είχε μάλιστα πει κάποτε ότι «αν θέλει κανείς να δει τι είναι η Αμερική, ας δει τα Οσκαρ». Κατά τα άλλα, γνωστότερη κινηματογραφική ταινία του είναι το οικογενειακό δράμα «Ποτέ δεν τραγούδησα για τον πατέρα μου» (1970) που οδήγησε στις υποψηφιότητες των Οσκαρ τους ηθοποιούς Τζιν Χάκμαν και Μέλβιν Ντάγκλας και τον σεναριογράφο Ρόμπερτ Αντερσον.

Δύο χρόνια αργότερα, ένα άλλο δράμα του Κέιτς, το «Καλοκαιρινοί πόθοι, χειμωνιάτικα όνειρα», οδήγησε στις υποψηφιότητες των Οσκαρ τις ηθοποιούς Σίλβια Σίντνεϊ και Τζόαν Γούντγουορντ.

Είναι μάλλον ειρωνικό που παρ' ότι το όνομα του Γκίλμπερτ Κέιτς υπήρξε τόσο πολύ συνδεδεμένο με τα Οσκαρ, ο ίδιος ούτε κέρδισε ποτέ κανένα αλλά ούτε υπήρξε καν υποψήφιος.
πηγή: tovima.gr
TAGS