Στην ταινία του Ραούλ Ρουίζ «Τα μυστήρια της Λισσαβόνας» και στον Pater του Αλέν Καβαλιέ, απένειμε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας αντίστοιχα, η κριτική επιτροπή του 24ου «Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου». Η αυλαία της διοργάνωσης έπεσε την Τετάρτη με την προβολή της ταινίαςΥπηρέτριες του Τέιτ Τέιλορ.

«Κοιτώ την αίθουσα και λείπουν πολλοί. Είναι σημάδι των καιρών» παρατήρησε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Πανοράματος, Θεόδωρος Αγγελόπουλος, στην αίθουσα του «Απόλλωνα». 

Δεδομένου ότι τα βραβεία της επιτροπής απέσπασαν γαλλικές παραγωγές, δεν έχασε την ευκαιρία να προσθέσει, χαμογελώντας: «Παρόλο που η Γαλλία διαφωνεί τελείως με την απόφαση του κ. Παπανδρέου, εμείς δίνουμε βραβεία στην Γαλλία».

Στο διαγωνιστικό τμήμα συμμετείχαν φέτος επτά ταινίες από την πρόσφατη ευρωπαϊκή παραγωγή, ενώ το Πανόραμα διοργάνωσε αφιερώματα στον Σάμιουελ Φούλερ, στον Ακίρα Κουροσάβα, στην Κατίνα Παξινού, στον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του 1990 και αλλού.

«Παρά τις δύσκολες στιγμές που ζούμε» είπε ο διευθυντής του Πανοράματος, κριτικός κινηματογράφου Νίνος Μικελίδης, «καταφέραμε να γίνει η διοργάνωση έστω και περιορισμένη, για 24η χρονιά. 

«Ελπίζω του χρόνου να κάνουμε το Πανόραμα Ευρωπαϊκού κινηματογράφου πιο γιορταστικό, με την επέτειο των 25 χρόνων του» ευχήθηκε ο κ. Μικελίδης.

Το βραβείο κοινού - που απονέμει επιτροπή του αναγνωστικού κοινού του περιοδικού «Αθηνόραμα» - απέσπασε η ρωσική ταινία Μπεντουίν του Ιγκόρ Βολοσίν.

Τέλος, το βραβείο της επιτροπής σπουδαστών της κινηματογραφικής σχολής New York College και Σχολής Σταυράκου, κέρδισε επίσης η ταινία Τα μυστήρια της Λισαβόνας, μία ταινία εποχής, ένα «επικό πείραμα αφήγησης», «η αποθέωση της σαπουνόπερας» -όπως έγραψαν ξένοι κριτικοί-, διάρκειας 4,5 ωρών. 

Πρόκειται για μια ταινία εποχής γύρω από τις συναντήσεις μιας ομάδας ανθρώπων με μυστηριώδη άτομα στη διάρκεια του ταξιδιού τους σε Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία και Βραζιλία.

Για το σύνολο του έργου τους, τιμήθηκαν οι σκηνοθέτες Νίκος Περάκης, Βασίλης Βαφέας και η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου.πηγή: in.gr