Η Φιλαρμονική της Τσεχίας ήταν η ιστορική ορχήστρα που ερμήνευσε σε παγκόσμια πρώτη τη Συμφωνία αρ. 7 του Γκούσταβ Μάλερ, στις 19 Σεπτεμβρίου 1908 στην Πράγα, με μαέστρο τον ίδιο το συνθέτη. Το ίδιο έργο, καθώς και την Πρώτη Συμφωνία, αλλά και δύο συλλογές τραγουδιών του μεγάλου Αυστριακού μουσουργού θα παρουσιάσει το διάσημο ιστορικό σύνολο την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Νοεμβρίου (ώρα έναρξης: 20.30) στην Αίθουσα "Χρήστος Λαμπράκης" υπό τη διεύθυνση του Ισραηλινού αρχιμουσικού Ελιαχού Ινμπάλ. Σολίστ δύο εξαιρετικοί ερμηνευτές : ο Γερμανός τενόρος Κρίστοφ Πρεγκαρντιέν (11/11) και η -επίσης Γερμανίδα- μεσόφωνος Βάλτραουντ Μάιερ (12/11) που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2010.

Οι δύο συναυλίες είναι αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου υστερορομαντικού συνθέτη, μαέστρου και πιανίστα, ο οποίος πέθανε στη Βιέννη, στις 18 Μαΐου 1911.

H Φιλαρμονική της Τσεχίας μετρά περισσότερα από 100 χρόνια ζωής και θεωρείται μία από τις είκοσι καλύτερες ορχήστρες στον κόσμο(περιοδικό Gramophone, 2008).

Το όνομά της συνδέθηκε με τον Γκούσταβ Μάλερ, ο οποίος τη διηύθυνε στην παγκόσμια πρώτη της 7ης Συμφωνίας του.

Την Τσεχική Φιλαρμονική έχουν καθοδηγήσει με την μπαγκέτα τους ως μόνιμοι ή προσκεκλημένοι αρχιμουσικοί εξαίρετοι μαέστροι όπως οι Μπελοχλάβεκ, Άλμπρεχτ, Ασκενάζι, Μακέρρας, Χόνεκ και άλλοι.

Οι εμφανίσεις της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Τσεχίας στο Μέγαρο εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Σειράς "Μεγάλες Ορχήστρες-Μεγάλοι Μαέστροι".