Ο καλός καιρός του περασμένου Σαββάτου -παρά το αρνητικό πολιτικό κλίμα των ημερών- «έβγαλε» πολλούς Αθηναίους στο δρόμο.
Ιδιαίτερα στο Κολωνάκι όπου από τη συγκεκριμένη ημέρα δημιουργήθηκε ένα καινούριο σημείο αναφοράς. Ο λόγος για το νέο πωλητήριο της Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα που το Σάββατο 5 Νοεμβρίου άνοιξε τις πύλες του για το κοινό και με σκοπό ιερό: να συγκεντρωθούν τα κονδύλια που απαιτούνται ώστε να ολοκληρωθεί η Πινακοθήκη που αποτελεί προσωπικό όραμα του διευθυντή του Μουσείου, ΄Αγγελου Δεληβορριά.

Μπορεί η πρόσκληση των εγκαινίων να ήταν για τις 12 το μεσημέρι. Από νωρίς το πρωί, όμως, άρχισε να σημειώνεται κίνηση στην οδό Κριεζώτου εντός κι εντός των χώρων του οικήματος του μεσοπολέμου όπου ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας έζησε και δούλεψε σχεδόν όλα τα χρόνια της ζωής του.

Το νέο πωλητήριο έλαμπε ολοκαίνουργιο στο ισόγειο του κτιρίου όπου παράλληλα με τον Γκίκα τιμώνται και όλοι οι εκπρόσωποι της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής της Ελλάδας του 20ου αιώνα.

Σχεδόν όλοι οι επισκέπτες ανακάλυπταν κάτι που τους άρεσε για να αγοράσουν, μεταξύ των αντικειμένων που φιλοξενούσε. Γύρω στις 12 με 1 το μεσημέρι, δε, σημειώθηκε το αδιαχώρητο. Κι αν η καλή ημέρα φαίνεται από το πρωί, τότε το νέο πωλητήριο θα δικαιώσει το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Παραγωγές εμπνευσμένες κυρίως από το έργο του Χατζηκυριάκου – Γκίκα αλλά και γενικότερα από την καλλιτεχνική παραγωγή της γενιάς του μεσοπολέμου, μια συλλογή βιβλίων σχετικής θεματολογίας, καθώς και αντίγραφα έργων των καλλιτεχνών της μόνιμης έκθεσης της Πινακοθήκης, είναι οι νέοι θησαυροί που μπορεί να ανακαλύψει κανείς στο νέο πωλητήριο.

Όσο για την είσοδο στους υπόλοιπους χώρους της Πινακοθήκης -που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα τη λειτουργία της- δεν επετράπη.
Το νέο πωλητήριο, εξάλλου, λειτουργεί ώρες καταστημάτων, δεδομένου ότι βρίσκεται στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης και έχει ανεξάρτητη είσοδο από την Πινακοθήκη.

πηγή: tovima.gr