Με 300 έργα μέσα από τα οποία παρουσιάζονται όλες οι εκφάνσεις της δημιουργικής πορείας του Νίκου Χουλιαρά στο χώρο των εικαστικών και φυσικά της λογοτεχνίας εγκαινιάζεται την Τρίτη 15 Νοεμβρίου μεγάλη αναδρομική έκθεσή του στο Μουσείο Μπενάκη. Είναι η πρώτη φορά μάλιστα, που παρουσιάζονται συγκεντρωμένες όλες τις πτυχές του έργου του, συγγραφικές, σχεδιαστικές και ερμηνευτικές, όπως εκφράστηκαν σε εξώφυλλα βιβλίων, βινιέτες, χειρόγραφα, εξώφυλλα δίσκων, φωτογραφίες.

Στα 71 του χρόνια πλέον σήμερα ο γεννημένος στα Γιάννινα Νίκος Χουλιαράς είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση δημιουργού χάρη στην αξιοσημείωτη, παράλληλη πορεία του σε δύο χώρους (και όχι μόνον), τον εικαστικό και το συγγραφικό. Μέσα από ένα προσωπικό, εξπρεσιονιστικό ύφος η ζωγραφική του αποτελεί έργο βαθιά εσωτερικό, με ξεχωριστή ακτινοβολία και βαρύτητα. Ταυτόχρονα όμως είναι ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της νεότερης ιστορίας του πολιτισμού της χώρας μας ενώ πολλά λογοτεχνικά έργα του έχουν μεταφραστεί στο εξωτερικό. 

Η μουσική και το τραγούδι αποτελούν εξάλλου μία ακόμη δραστηριότητά του, άλλωστε θεωρείται σημαντικός στιχουργός και συνθέτης ερμηνεύοντας μάλιστα τις περισσότερες φορές ο ίδιος τα τραγούδια του. Να σημειωθεί τέλος, ότι έχει σχεδιάσει μεγάλο αριθμό εκδόσεων και έχει βραβευτεί δύο φορές στον διεθνή διαγωνισμό της Λειψίας για το καλύτερα σχεδιασμένο βιβλίο στον κόσμο.

Στην έκθεση, την επιμέλεια της οποίας έχει η κυρία Ελισάβετ Πλέσσα θα παρουσιαστούν περί τα 100 ζωγραφικά έργα και 200 έργα σε χαρτί ενώ παράλληλα, σε ειδικές προθήκες θα αναδειχθεί οπτικοακουστικό υλικό συνεντεύξεων και παραστάσεων. Ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές έχουν συνεισφέρει εξάλλου δανείζοντας έργα του Χουλιαρά που κατέχουν, για την διοργάνωση της έκθεσης. Κυρίως όμως παρουσιάζεται ανέκδοτο υλικό από το προσωπικό αρχείο του δημιουργού.


Που και Πότε
Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, τηλ 210 345 3111). Εγκαίνια: 15 Νοεμβρίου. Διάρκεια έκθεσης: 16 Νοεμβρίου - 15 Ιανουαρίου 2012πηγή: tovima.gr