Ισπανικές ταινίες της τελευταίας δεκαετίας, αρκετές σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, περιλαμβάνει η «3η Εβδομάδα Ισπανικού  Κινηματογράφου», που θα διεξαχθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από 18-24 Νοεμβρίου.  Το αφιέρωμα θα μεταφερθεί στη συνέχεια, στην αίθουσα «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης, από 8-14 Δεκεμβρίου. 

Η «3η Εβδομάδα Ισπανικού Κινηματογράφου» αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων διοργανώσεων της Ταινιοθήκης όπου σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ισπανίας είχαν παρουσιαστεί το 2009 οι «Εικόνες ενός ευρωπαϊκού κινηματογράφου» και το 2010, «Ο ισπανικός εμφύλιος στον κινηματογράφο» 

Το αφιέρωμα εγκαινιάζεται την Παρασκευή, 18 του μηνός, με την ταινία «Camino» του Χαβιέρ Φεσσέρ και θα συνεχιστεί με ισπανικές ταινίες από ένα ευρύ φάσμα κατευθύνσεων που έχει ακολουθήσει η ισπανική κινηματογραφική παραγωγή της τελευταίας δεκαετίας.

Σε πρώτη προβολή, ταινίες όπως «Μάτα Χάρι» της Ιθιάρ Μπογιαΐν, «Ζωή και χρώμα» του Σαντιάγο Ταβερνέρο, «Χαοτική Άννα»,του Χούλιο Μέντεμ, «Επιστροφή στη Χανσάλα» της Τσους Γκουτιέρεθ και «Επτά τραπέζια γαλλικού μπιλιάρδου» της Γκράθια Κερεχέτα. Επίσης βραβευμένες ταινίες όπως « Η μυστική ζωή των λέξεων» της Ιζαμπέλ Κοϊσέτ, «Ακόμα και η βροχή» της Ιθιάρ Μπογιαΐν, «2 μέρες ελευθερία» του Αλμπέρτο Ροδρίγεθ, «Ραγισμένες αγκαλιές» του Πέδρο Αλμοδόβαρ, «Agora «του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ και «Ευτυχώς που είμαι γυναίκα» του Μιγέλ Αλβαλαδέχο.

Η κωμωδία, το δράμα, ο κοινωνικός προβληματισμός παρουσιάζονται με τον προσωπικό τρόπο καθενός από τους σκηνοθέτες του αφιερώματος. 

Οι Ισπανοί σκηνοθέτες που συμμετέχουν στο αφιέρωμα, έχουν γεννηθεί μεταξύ 1949 και 1975,

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν καταθέσει τη κινηματογραφική τους άποψη με στόχο την εδραίωση ενός σύγχρονου ισπανικού κινηματογράφου με διεθνή παρουσία.