Την πορεία της εξέλιξης του χαρτιού μέσα στον χρόνο παρουσιάζει έκθεση με θέμα την ιστορία του, που θα εγκαινιαστεί στις 13 Δεκεμβρίου στο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη.
Η έκθεση με τίτλο «Το χαρτί. Δύο χιλιάδες χρόνια ιστορίας σε Ανατολή και Δύση» βασίζεται σε υλικό που προέρχεται από την ιδιωτική συλλογή αντικειμένων και πρωτότυπου φωτογραφικού υλικού της Μαρίας Μαλακού και του Μαρίνου Βλέσσα, από διάφορες χώρες του κόσμου.

Μέσα από εκθέματα, φωτογραφίες και τρισδιάστατες κατασκευές θα προβάλλεται η πορεία 20 αιώνων του χαρτιού από την Κίνα και την υπόλοιπη Ανατολική Ασία, στους Άραβες και μέσω αυτών στην Ινδία, τη Βόρεια Αφρική, την Ιβηρική και τελικά στην υπόλοιπη Ευρώπη και την αμερικανική ήπειρο.

Η έκθεση χωρίζεται σε ενότητες, οι οποίες καλύπτουν επιμέρους θέματα, όπως: Τι είναι το χαρτί και πώς κατασκευάζεται. Πρόδρομα υποστρώματα γραφής και συγγενή τεχνήματα. Η εφεύρεση του χαρτιού και η διάδοσή του. Τεχνικές κατασκευής χειροποίητου χαρτιού. Το πέρασμα της χαρτοποιητικής στον ισλαμικό κόσμο. Η ευρωπαϊκή προβιομηχανική χαρτοποιητική. Τα εργαλεία, οι τεχνικές και η οργάνωση παραγωγής. Τα υδατόσημα και η σημασία τους για τη σύγχρονη αρχειακή έρευνα. Το χαρτί και η τυπογραφία στην Ασία και τη Δύση. Και τέλος το χαρτί στον ελλαδικό χώρο πριν και μετά από την Ανεξαρτησία.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης και σε συγκεκριμένες ώρες θα λειτουργεί εργαστήριο κατασκευής χειροποίητου χαρτιού με τη συμμετοχή των επισκεπτών.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 13 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 29 Ιανουαρίου 2012.
Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, τηλ. 210 345 3111).
πηγή: in.gr