Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σεβίλλης, τις υποψηφιότητες για τα φετινά 24α Ευρωπαϊκά κινηματογραφικά βραβεία.
Όπως φάνηκε και από τις ταινίες της τελικής πεντάδας, ο ανταγωνισμός θα είναι πού σκληρός και η τελική επιλογή πολύ δύσκολη. Οι ταινίες που προτάθηκαν περιλαμβάνουν το πολύ επιτυχημένο στις αίθουσες «The Artist» του Μάικλ Χαζαναβίσιους, «Το Παιδί με το ποδήλατο» των Ζαν Πιέρ και Λικ Νταρτνέν, το «Ίσως αύριο» της Σουζάνε Μπίερ από τη Δανία -που βραβεύτηκε πέρυσι και με το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας από την Αμερικάνική Ακαδημία Κινηματογράφου-, «Ο λόγος του βασιλιά» του Aγγλου Τομ Χούπερ, «Le havre» του Φινλανδού Aκι Καουρισμάκι και το «Melancholia» του Δανού Λαρς Φον Τρίερ.
Οι κατηγορίες των υποψηφιοτήτων έχουν ως εξής:

Καλύτερη Σκηνοθεσία

Σουζάνε Μπίερ,« Ίσως αύριο»

Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν, «Το Παιδί με το ποδήλατο»

Aκι Καουρισμάκι, «Le Havre»

Μπέλα Ταρ, «Το άλογο του Τορίνο»

Λαρς φον Τρίερ, «Melancholia»

Καλύτερη Ηθοποιός

Κίρστεν Ντανστ, «Μelancholia»

Σεσίλ ντε Φρανς, «Το Παιδί με το ποδήλατο»

Σαρλότ Γκένσμπουργκ, «Melancholia»

Ναντέζντα Μαρκίνα, «Ελένα»

Τίλντα Σουίντον, «Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν»

Καλύτερος Ηθοποιός

Ζαν Ντουζαρντέν, «The Artist»

Κόλιν Φερθ, «Ο Λόγος του Βασιλιά»

Μίκαελ Πέρσμπραντ, «Ίσως αύριο»

Μισέλ Πικολί, «Έχουμε Πάπα»

Αντρέ Βιλμς, «Le Havre»

Σενάριο

Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν, «Το Παιδί με το ποδήλατο»

Aντερς Τόμας Γιένσεν, « Ίσως αύριο»

Aκι Καουρισμάκι, «Le Havre»

Λαρς φον Τρίερ, «Melancholia»

Επίσης, στις υποψηφιότητες περιλαμβάνονται οι κατηγορίες: Βραβείο Carlo di Palma για τον Διευθυντή φωτογραφίας, βραβείο μοντάζ, Καλλιτεχνικού Διευθυντή και Συνθέτη. Η «Melancholia» του Λαρς Φον Τρίερ προηγείται με 8 υποψηφιότητες για τα 24α Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου. Ακολουθούν, με 4 υποψηφιότητες η καθεμιά, οι ταινίες «The Artist», «Το Παιδί με το ποδήλατο», «Ο Λόγος του Βασιλιά», «Le Havre» και « Ίσως αύριο». Για την επιλογή των ταινιών που θα βραβευθούν θα ψηφίσουν τα περισσότερα από 2.500 μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ η απονομή των βραβείων θα γίνει στην καθιερωμένη τελετή στις 3 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο.
πηγή: naftemporiki.gr