Από τη λογοτεχνία στη ζωγραφική κι από τις εκδόσεις στις εκθέσεις, ο Νίκος Χουλιαράς παραμένει συμπαγής κι ενιαίος. Το κοινό έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τον πολύπλευρο καλλιτέχνη στην αναδρομική έκθεση «Νίκος Χουλιαράς. «Τα πίσω δωμάτια του νου» από αύριο, στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς. Μια εντυπωσιακή έκθεση που παρακολουθεί την πορεία του συγγραφέα του «Λούσια», στην ζωγραφική. Ξεκινά με τα πρώτα βήματα του Χουλιαρά στην γεωμετρική αφαίρεση με μαθηματικά σύμβολα και γραφικούς αστρισμούς. Συνεχίζει με το πέρασμά του στην παραστατικότητα και τα μεταφυσικά, σουρεαλιστικά τοπία. Κι αργότερα στην αναπαράσταση μορφών, σαρκικών ανθρώπων και ζώων μέσα σε ασφυκτικά κλειστούς χώρους που έρχονται να κατοικήσουν τους έρημους «τόπους του νου». Ένας πλούσιος απολογισμός ζωγραφικού έργου που ξεκίνησε το 1966 ως τα τελευταία του έργα το 2009, καλεί τον θεατή να τον ανακαλύψει.

«Τα μοτίβα του Νίκου Χουλιαρά» εξηγεί η επιμελήτρια της έκθεσης, Ελισάβετ Πλέσσα, «επαναλαμβάνονται με εμμονή τόσο στη ζωγραφική όσο και σε ολόκληρο το δημιουργικό του έργο. Μεταφυσικά τοπία, η ζωγραφισμένη εικόνα του Εαυτού, Βία και έρωτας, το ζώο, Γραφή και ζωγραφική, Τοπία του ματιού, Τοπία του μυαλού και Σκιές». 

Και είναι ενδιαφέρον πώς «η γραφή υπεισέρχεται και πάνω στην ζωγραφική», προσθέτει η Τζούλια Δημακοπούλου, παλιά φίλη του Νικου Χουλιαρά από την ιστορική γκαλερί «Νέες μορφές», την αίθουσα τέχνης που φιλοξένησε εξ αρχής τις εκθέσεις του ζωγράφου. «Ιδιαίτερα τα περίφημα σχέδια που νομίζω» επισημαίνει η κ. Δημακοπούλου «ότι αποτελούν σημαντικό μέρος του έργου του, έρχονται να δώσουν μια βαθύτερη ανάγνωση της εικόνας».

Την έκθεση συνοδεύει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μονογραφία του Νίκου Χουλιαρά, την οποία συμπληρώνουν εκτός από τους ειδικούς μια πλειάδα φίλων και συνοδοιπόρων του Νίκου Χουλιαρά με απόψεις τους για τον καλλιτέχνη.

«Αυτά είναι τα περιουσιακά μας στοιχεία και είναι ανεκτίμητα με σταθερή αξία, όχι σαν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου» είπε σήμερα χαμογελώντας ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβοριάς, χαιρετίζοντας την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου.