«Γιάννης Μέτσης-Πειραματικό Μπαλέτο Αθηνών» είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζει το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Πρόκειται για μια αναδρομική έκθεση- φόρο τιμής στο έργο του σημαντικού χορευτή, χορογράφου και δασκάλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2010 στα 79 του χρόνια.

Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει από τις 21 Νοεμβρίου ως τον Μάιο του 2012, παρουσιάζεται άγνωστο υλικό από το προσωπικό αρχείο του Γιάννη Μέτση, το οποίο είχε δωρίσει ο ίδιος στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα, καθώς και υλικό από τις προσωπικές συλλογές φίλων και συνεργατών του, προερχόμενο από τις παραστάσεις της ιστορικής ομάδας «Χορευτική Ομάδα Γιάννη Μέτση» (το μετέπειτα «Πειραματικό Μπαλέτο Αθηνών»).

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται κοστούμια, αξεσουάρ, μακέτες, προγράμματα παραστάσεων, φωτογραφικό υλικό, σημειώσεις και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα. Τα κοστούμια τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση έχουν την υπογραφή της σκηνογράφου- ενδυματολόγου κυρίας Λίζας Ζαϊμη, η οποία υπήρξε συνεργάτης του Γιάννη Μέτση καθ΄όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής δράσης της ομάδας του.

Η έκθεση στοχεύει στην ανάδειξη του έργου του σπουδαίου καλλιτέχνη υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμβολή του στην παρουσίαση του κλασικού ρεπερτορίου μπαλέτου στη χώρα μας (υπήρξε ο πρώτος που ανέβασε ολόκληρα έργα ή αποσπάσματα για πρώτη φορά στην Ελλάδα) αλλά και στην ανάδειξη της μουσικής ελλήνων συνθετών (Σισιλιάνου, Σκαλκώτα, Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκου, Πλέσσα, Παπαθανασίου) μέσα από χορογραφίες τις οποίες εμπνεύστηκε ο ίδιος. 

Επιπλέον, η εν λόγω παρουσίαση συνοδεύεται από μία νέα έκθεση η οποία περιλαμβάνει σπάνιο αρχειακό υλικό το οποίο συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας καθώς και πρωτότυπα κείμενα συνεργατών του Γιάννη Μέτση. Την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου έχει η σκηνογράφος κυρία Σοφία Παντουβάκη.

Η έκθεση συνοδεύεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία. Μέσα από την ξενάγηση, τα παιδιά μπορούν ν΄ανακαλύψουν την προσφορά του χορογράφου Γιάννη Μέτση όπως αυτή εκφράστηκε μέσω της χορευτικής ομάδας «Πειραματικό Μπαλέτο Αθηνών» αλλά και της σχολής που γαλούχησε την σύγχρονη γενιά χορευτών.
 


πηγή: tovima.gr