Αυξάνεται τις τελευταίες ώρες στην εκδοτική αγορά η ανησυχία για τη δυνατότητα πληρωμών ορισμένων βιβλιοπωλείων-αλυσίδων, που έχουν μετατραπεί σε θύματα της οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζοντας σημαντική πτώση των πωλήσεών τους. 
 Εκδότες και βιβλιοπώλες διαβεβαίωναν μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές πως κανένα «κανόνι» δεν είχε σκάσει στην αγορά, συμπληρώνοντας ότι τα προβλήματα με τα βιβλιοπωλεία-αλυσίδες (όπως και γενικότερα με τα βιβλιοπωλεία) δεν είναι σημερινά. 

Ασφαλώς, όσο περνά ο καιρός, οι συνθήκες δυσκολεύουν. Τα βιβλιοπωλεία ανταποκρίνονται συχνά μόνο κατά το ήμισυ στις υποχρεώσεις τους προς τους εκδότες, μεταθέτοντας συνεχώς τις ημερομηνίες αποπληρωμής, οι εκδότες αναγκάζονται να καθυστερήσουν την καταβολή των δικών τους οφειλών προς τρίτους και το κύκλωμα του βιβλίου υφίσταται όλο και πιο έντονους κλυδωνισμούς.

Παρά την αρχική πεποίθηση πως η κρίση δεν θα έπληττε ενδεχομένως το βιβλίο όσο άλλους κλάδους, εξαιτίας του ενημερωτικού και παιδαγωγικού του χαρακτήρα ως εμπορικού προϊόντος, οι ελπίδες άρχισαν ήδη από τα μέσα του 2009 να διαψεύδονται, ενώ η αγορά έχει στεγνώσει εδώ και ενάμιση χρόνο από χρήμα. 

Η πτώση των πωλήσεων υπολογίζεται σήμερα από τους εκδότες, σε 30% με 40%, ενώ οι προοπτικές για ανάκαμψη παραμένουν άδηλες. Κάποια καλυτέρευση αναμένεται ενόψει της γιορτινής περιόδου, με τα ράφια των βιβλιοπωλείων να γεμίζουν καινούργιες εκδόσεις (ελληνική και ξένη λογοτεχνία, οικονομικές και ιστορικές μελέτες, αλλά και άλμπουμ, παιδικά και μαρτυρίες) και τους εκδότες να προσδοκούν κάποια ευνοϊκότερα αποτελέσματα για τις πρόσφατες επενδύσεις τους. 
Τρεις εκδότες καταθέτουν τη δική του μσαρτυρία από το αδιέξοδο που φαίνεται να έχει πάρει ο μαγικός κατά τα άλλα χώρος του βιβλίου:

Χατζηιακώβου Βασίλης: Διευθυντής Ιανού και εκδότης (εκδόσεις Παρουσία)
«Σε σχέση με την οικονομική κρίση η οποία είναι εμφανής σε διάφορους κλάδους η αγορά του βιβλίου παρουσιάζει μια κρίση, αλλά είναι από τα αγαθά τα οποία αντέχουν. Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά ο χώρος ακόμη δεν έχει ανυπέρβλητα προβλήματα, χωρίς βεβαίως να ξέρουμε τι θα προκύψει αύριο. Δεν φαίνεται να έχει αγγίξει η κρίση έντονα τον κλάδο του βιβλίου. Βεβαίως από τη στιγμή που δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά και έχουν κλείσει οι στρόφιγγες όλες οι μικρο- μεσαίες επιχειρήσεις έχουν προβλήματα.

Σε καλύτερη κατάσταση βρίσκονται κάποιοι μικροί εξειδικευμένοι εκδοτικοί που δουλεύουν ως οικογενειακές επιχειρήσεις και οι οποίοι δεν έχουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που έχουν 80-100 εργαζόμενους .

 Παπαθανασόπουλος Ευάγγελος συνιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου Κέδρος 
«Με βάση την οικονομική κρίση που περνάμε θα ήταν αφύσικο να μην υπάρχει ανάλογη κρίση και στο χώρο του βιβλίου. Είναι βέβαιο ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των βιβλίων που αγοράζουν οι καταναλωτές χωρίς όμως να έχουμε φτάσει στο στάδιο της απαξίωσης του αγαθού που είναι το βιβλίο. 

Υπάρχει κρίση που έχει να κάνει με την αγοραστική δύναμη των μικρών βιβλιοπωλείων, τα οποία ταυτόχρονα έχουν πληγεί από τις αλυσίδες που όμως και αυτές δεν είναι έξω από τη γενική κατάσταση της αγοράς. 
Αρκετά βιβλιοπωλεία είναι επιφυλακτικά ως προς τις παραγγελίες τους και σε πολλές περιπτώσεις είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τους εκδοτικούς οίκους. 

 Θανάσης Καστανιώτης:
 H οικονομική κρίση επηρεάζει πλέον αισθητά και τον κλάδο του βιβλίου. Η μείωση των εισοδημάτων, η ανεργία και η αβεβαιότητα για το μέλλον οδηγούν σε μείωση του τζίρου, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται δυσχέρειες και δυσπραγίες στις σχέσεις εκδοτών - βιβλιοπωλών. Οι βιβλιόφιλοι δεν έχουν μειωθεί, όμως δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να αγοράζουν όσα βιβλία αγόραζαν πριν και θα ήθελαν βέβαια να αγοράσουν και τώρα. Επίσης και το ευρύ κοινό, αυτό που κάνει ένα βιβλίο αισθηματικής, για παράδειγμα, λογοτεχνίας μπεστ σέλερ, αδυνατεί, για τους ίδιους οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, να ικανοποιήσει την ανάγκη του. Έτσι, οδηγούμαστε σε πτώση του συνολικού τζίρου, οι βιβλιοπώλες περιέρχονται σε αδυναμία εξόφλησης των παλαιότερων υποχρεώσεών τους από ήδη πουλημένα βιβλία προς τους εκδότες και οι εκδότες καλούνται να διαχειριστούν και τη μείωση του τζίρου και τη μείωση των εισπράξεών τους από ήδη πραγματοποιηθείσες πωλήσεις, και μάλιστα σε συνθήκες εξανεμισμού της τραπεζικής ρευστότητας. 

Άποψή μου είναι ότι παρά τις δυσκολίες της εποχής, το βιβλίο θα βγει τελικά κερδισμένο από την περίοδο της κρίσης. Οι εκδότες οφείλουμε να διαχειριστούμε τις συνέπειες της κρίσης, στηριζόμενοι πρώτα και κύρια στους συγγραφείς μας και στο ευρύτερο πολιτιστικό δυναμικό που εκπροσωπούμε.πηγή: ΑΠΕ