Πόσο κοντά στην έπαυλη του Ηρώδη του Αττικού βρίσκονται οι αρχαιολόγοι; Μήπως την έχουν ήδη εντοπίσει -τουλάχιστον κατά ένα τμήμα της; Η περαιτέρω μελέτη των ευρημάτων σε οικόπεδο επί των οδών Ραγκαβή και Τατοΐου 12 στην Κηφισιά, όπως και τυχόν μελλοντικά ευρήματα, ίσως δώσουν απαντήσεις στο ερώτημα.
Τμήµα κτιριακού συγκροτήματος των ρωμαϊκών χρόνων, και δη του 2ου αιώνα μ.Χ. οπότε και έζησε ο διάσημος και πάμπλουτος Αθηναίος, ήρθαν στο φως κατά την ανασκαφή του οικοπέδου αυτού. Λόγω παλαιότερων κινητών ευρημάτων, αλλά και ερμηνεύοντας αρχαίες πηγές, οι αρχαιολόγοι θεωρούν πως στη συγκεκριμένη περιοχή βρισκόταν η έπαυλη του Ηρώδη.

Τα κινητά ευρήματα ήταν άφθονα. Πολλά κεραμικά (τα οποία έδωσαν και τη χρονολόγηση) μια βάση αγάλματος αλλά και σπαράγματα τοιχογραφιών µε φυτική διακόσµηση. Η ύπαρξη δεξαμενής και αγωγών δείχνουν ότι στην περιοχή υπήρχε οργανωμένη κατοίκηση και μάλιστα, αν κρίνουμε από την ποιότητα των ευρημάτων, ανθρώπων με οικονομική επιφάνεια (οι εποχές άλλαξαν, οι περιοχές όμως όχι…).

Το κτιριακό συγκρότημα, η δεξαμενή και οι αγωγοί ήταν σε χρήση από τον 2ο αιώνα μ.Χ. έως και τον 5ο αιώνα. Στο ίδιο οικόπεδο βρέθηκαν, επίσης, αρχαία του 11ου αιώνα μ.Χ.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συµβούλιο γνωµοδότησε υπέρ της διατήρησης και ανάδειξής τους σε υπόγειο, ώστε να είναι ορατά και επισκέψιμα. Το άνοιγμα θα έχει ύψος περί τα δύο μέτρα και η είσοδος θα είναι ανεξάρτητη από της µονοκατοικίας που θα χτιστεί επάνω του. Τα πρότυπα του Μουσείου Ακροπόλεως χρησιµοποιήθηκαν, λοιπόν, για τη διάσωση των αρχαιοτήτων. Σε κάποια σημεία θα κατασκευαστούν πάσσαλοι για τη στήριξη του κτιρίου, ενώ δύο ευπαθή σημεία θα στεγαστούν.

Θα αποδομηθούν δύο μικροί τοίχοι που δεν σώζονται σε καλή κατάσταση. Αλλα δύο κτίρια θα κατασκευαστούν σε δύο σημεία του οικοπέδου όπου δεν έχουν εντοπισθεί αρχαιότητες.

Στην ευρύτερη περιοχή έχουν ανακαλυφθεί πολλά ευρήματα της ρωμαϊκής εποχής. Κοντά στον υστεροβυζαντινό ναΐσκο της Παναγίας Ξυδούς, που βρίσκεται στην οδό Τατοΐου, έχουν εντοπιστεί ένα ρωµαϊκό λουτρό και πολλά κινητά ευρήµατα, με σηµαντικότερα τις προτοµές του Ηρώδη Αττικού και του µαθητή του Πολυδευκίωνα. Η προτομή του Ηρώδη Αττικού εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
πηγή: ethnos.gr