Η νέα κωμωδία των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου, που «κρυφακούει» την επικαιρότητα, ανεβαίνει στο Θέατρο Λαμπέτη με δυνατούς πρωταγωνιστές και τον Σταμάτη Κραουνάκη να δίνει τον τόνο με τα τραγούδια του. Το επιτυχημένο συγγραφικό δίδυμο συνηθίζει να κάνει θέατρο για το «εδώ και τώρα». Και σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστη την επικαιρότητα. Με την πολιτική κωμωδία που ανεβάζουν αυτήν την εβδομάδα, λοιπόν, έρχονται να δώσουν παρηγοριά και να ξορκίσουν την εθνική μας κατάθλιψη.

Όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι συγγραφείς: «Το «Ζείτε παίδες Ελλήνων»μας επιτρέπει να κρυφακούσουμε όσα συμβαίνουν σε ένα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο την ημέρα που (θα) χρεοκοπεί η Ελλάδα, να δούμε πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί η ανταλλακτική οικονομία χάρη στην ευφυΐα μιας τέως αδιόριστης του ΑΣΕΠ και νυν πόρνης, να ανατριχιάσουμε με τη ζοφερή εικόνα της Ελλάδας του 2042, οπότε και εορτάζονται τα… 100 χρόνια από τη γερμανική κατοχή. Να, να, να… Και άλλα πολλά που είναι χρήσιμα να τα θυμηθούμε, να τα καταλάβουμε, να γελάσουμε με τα μούτρα μας μπας και ξανασυστηθούμε… Και –πού ξέρεις;– ίσως έτσι γλιτώσουμε από τα χειρότερα…»

Δεν είναι λίγες οι φορές που το αιχμηρό χιούμορ του Αλέξανδρου Ρήγα και του Δημήτρη Αποστόλου προκαλεί συζητήσεις. Πρόσφατα, μάλιστα, ένα έργο τους προσέκρουσε στο φράγμα των τοπικών αρχών και της εκκλησίας. Το περασμένο καλοκαίρι η τολμηρή κωμωδία «Τα κορίτσια με τα μαύρα» δεν παίχτηκε στη Θράκη ύστερα από παρέμβαση του μητροπολίτη Ξάνθης γιατί το περιεχόμενό της κρίθηκε σκανδαλώδες και ιερόσυλο: μια ομάδα μοναχών έχει μετατρέψει τη Μονή της Παναγίας της Μαυροβουνιώτισσας σε άντρο εμπορίου χασίς και πορνείας. Αυτό, ωστόσο, δεν επηρέασε την επιτυχία του έργου –το οποίο παίζεται για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Αλίκη, με κάποιες αλλαγές στο καστ–, ούτε εμπόδισε τους δύο συγγραφείς να ξαναβάλουν τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα στο θεατρικό τους μικροσκόπιο.

Ο Αλέξανδρος Ρήγας, ο οποίος έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία του «Ζείτε παίδες Ελλήνων», δημιούργησε μια παράσταση με στοιχεία επιθεώρησης και συνεργάστηκε με γνωστούς ηθοποιούς που έχουν προϋπηρεσία στην κωμωδία και ταλέντο στο τραγούδι. Πρωταγωνιστούν η Άβα Γαλανοπούλου, ο Λευτέρης Ελευθερίου, ο Σωτήρης Καλυβάτσης, ο Κώστας Κόκλας, η Ρένια Λουιζίδου, η Μπέσυ Μάλφα, η Κατιάνα Μπαλανίκα, ο Χρήστος Σιμαρδάνης και η Μαρία Φιλίππου. Τα τραγούδια έγραψε ο Σταμάτης Κραουνάκης, τη μουσική διδασκαλία ανέλαβε ο Αλέξης Πρίφτης και τις χορογραφίες ο Θοδωρής Πανάς. Τα σκηνικά είναι της Λίας Ασβεστά και τα κοστούμια της Έβελυν Σιούπη.

Η παράσταση ανεβαίνει στο Θέατρο Λαμπέτη, στις 22/11. πηγή: athinorama.gr