Πέντε θεωρητικοί της τέχνης, συζητούν στις 29/11, στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (πρώην γκαλερί Νέες Μορφές στην Βαλαωρίτου 9α) και επισημαίνουν, την σημασία και τα ίχνη που άφησε η ποιήτρια και τεχνοκριτικός, Ελένη Βακαλό (1921-2001).
Η συζήτηση πλαισιώνει την έκθεση «Ελένη Βακαλό: η ποιητική του λόγου», που θα εγκαινιασθεί στις 24 του μηνός. Περιλαμβάνει αποσπάσματα από τις μελέτες της Ελένης Βακαλό για την τέχνη, συνεντεύξεις της γύρω από την σύγχρονη ελληνική τέχνη και φωτογραφικό υλικό.

Για την Ελένη Βακαλό θα μιλήσουν οι Δέσποινα Ασιατίδου, Όλγα Δανιηλοπούλου, Ντένης Ζαχαρόπουλος, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και Μίλτος Φραγκόπουλος.

Η ποιήτρια και τεχνοκριτικός Ελένη Βακαλό γεννήθηκε το 1921 στην Κωνσταντινούπολη. Η καταγωγή της ήταν από τα Δωδεκάνησα. Παντρεύτηκε και έζησε με τον ζωγράφο Γιώργο Βακαλό. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης στη Σορβόνη.

Κράτησε τη στήλη της τεχνοκριτικής στα «Νέα», από το 1952 ως το 1975, με μια μόνο διακοπή δημοσιεύσεων την εποχή της δικτατορίας. Ήταν, επίσης, μόνιμη τεχνοκριτικός στον «Ζυγό», στην πρώτη περίοδο της έκδοσής του, από το 1955 ως το 1967. Άρθρα και δοκίμιά της για την τέχνη έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και περιοδικά τέχνης. Ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς της για τη διάδοση και εμπέδωση των σύγχρονων αντιλήψεων για την τέχνη αφιερώθηκε στην άμεση επαφή με το κοινό, με σεμινάρια, διαλέξεις, ξεναγήσεις, συζητήσεις. Κατά διαστήματα ανέλαβε σειρές ραδιοφωνικών εκπομπών για ειδικά θέματα τέχνης. Ήταν ιδρυτικό στέλεχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «Σχολής Βακαλό».

 Έχουν εκδοθεί δεκαέξι βιβλία ποίησης και εννέα βιβλία της για την τέχνη. Μεταφράσεις των ποιημάτων της έχουν δημοσιευθεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και πολλές διακρίσεις.